Arkeoloji

Işık İsini Yutan 2 Bin Yıllık “Kaz Biçimli” Çin Lambaları

Arkeologlar Doğu Çin’deki  Jianxi eyaletinde, Batı Han Hanedanlığı (MÖ 206- MS  24) dönemine tarihlenen mezarlarda ilginç buluntular ile karşılaştılar. Bölgede yeni kazılan bir mezarın  Han Hanedanlığı’nın en büyük İmparatoru olan Wu’nun torunu Liu He’ye ait olduğunu düşünüyor. İmparator Wu dönemi, tüm Çin tarihinin en gösterişli dönemlerinden biriydi. Söz konusu mezarda 10 ton bakır sikkenin yanı sıra  altın, yeşim taşı, bambu, tunç ve demirden yapılmış çeşitli krali eşyalar bulundu.

南昌海昏侯墓出土铜火锅 再现古代贵族生活

 

Mezarlardan çıkarılan krali nesneler arasında belkide en ilginç olanları, ateş isini “yutabilen” tunç lambalardır. Çin Ulusal Müzesi’nden Xin Liang, lambalar hakkında: “Kaz lambaları, hem teknik beceriye hem de bilimsel bir düşünceye işaret ediyor. Lambanın siperi, açılıp kapanabilen iki kavisli panelden oluşuyor. Bu paneller sayesin ışığın parlaklığı ayarlanabiliyor.” dedi.

Lambalar, ağzıyla balık yakalayan birer kaz biçiminde yapılmış. Işık, kazın ağzındaki balığın gövdesine doğru yükseliyor. Ateş yanarken oluşan duman, balığın gövdesindeki boşluğa doluyor ve oradan kazın boynu boyunca ilerliyor. Işığın isli dumanı en sonunda kazın boş göbeğinde depolanmış suya ulaşıyor ve böylelikle is, su tarafından emiliyor.

Mezarlarda bulunan at arabaları ve kurban edilmiş atlar ise Çin’in kuzeyli ve batılı Türko-Moğol komşularından aldığı inançları ve kültürel etkileri yansıtıyor.

南昌海昏侯墓出土铜火锅 再现古代贵族生活