Arkeoloji

Marmaris’te Türbe Zannedilen 2.200 Yıllık Yunan Mezarı

Marmaris’in Turgut köyünde, köye hakim bir noktadaki kayalıkların üzerinde antik bir mezar yer alıyor. Mezar, “Çağ Baba Türbesi” adı ile yöre halkı tarafından ziyaret edilen ve dualar okunan bir yer. Halk tarafından İslami bir türbe zannedilen bu yapı, aslında M.Ö. 2’nci yüzyılda yaşamış savaşçı Diagoras ve karısı Aristomakha için yapılmış bir anıt mezar.

Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin, mezar üzerine yakın bir zamanda akademik bir çalışması yapılacağını belirtiyor. Mevcut bilgilerimize göre söz konusu anıtsal mezar, bugün Türkiye’de ayakta kalan tek piramit şekilli mezar. Yapılan ön çalışmalara göre yüksekliği yaklaşık 6 metre, içi ise 3 metrekare olan, tavanı kubbe şeklindeki piramit mezarın yazıtında eski Yunanca şu ifadeler yer alıyor:

“Siz beyaz dişli hayvanlar, her zaman size öngörülen yerde kalın. Çünkü ben en yukarıda her şeyi gözetleyeceğim ki hiçbir korkak adam gelip de mezara zarar vermesin. Çünkü bu, savaşta ölen Diagoras isimli bir adamın ve örnek çocuklar yetiştirmesiyle kocasına sadakat anlayışıyla herkesten üstün, babasının Aristomakha olarak isimlendirdiği tanrılarla kıyaslanası karısının mezarıdır.”