Tarih

Dünya’nın Yaşayan En Eski Cumhuriyeti, Türkiye ile Hala Resmen Savaş İçinde

San Marino, 61,2 km²’lik yüzölçümü ile İtalya yarım adasında küçük bir ülke. Bu küçük devletin kurulma sebebi, Hristiyanlara karşı yaptığı işkencelerle tanınan Roma İmparatoru Diocletianus’a dayanıyor. İmparator Diocletianus’un işkencelerinden kaçan bir grup Hristiyan, aslında bir taş ustası olan Marinus’un etrafında birleşerek, Orta İtalya’nın doğusundaki Apenin kayalıkları üzerine yerleştiler. Böylelikle 3 Eylül 301 tarihinde “San Marino” devleti kurulmuş oldu. Kayalık ve ormanlık bir alanda bulunan bu küçük devlet, zorlu ulaşım yolları nedeniyle ve ciddi bir kaynağı bulunmadığı için, İtalya’nın güçlü devletleri tarafından istila edilmekten korundu.

San Marino, 1243 yılında bir cumhuriyet haline geldi ve XIII. yüzyılda kabul edilen ülke yasaları, küçük değişiklikler ile bugüne dek yaşamaya devam etti. San Marino, bugün hala ayakta bulunan en eski Cumhuriyet olma özelliğini taşıyor.

Türkiye ile Resmen Savaş Halinde…

San Marino Devlet Arşivi Müdürü Prof. Dr. Cristoforo Buscanini, devletlerinin Türkiye ile kağıt üzerinde halen savaş halinde olduğunu belirtiyor. Bu durumun sebebi, her iki ülke arasında I. Dünya Savaşı’nı bitiren anlaşmanın imzalanmamış olması.

Osmanlı devleti I. Dünya Savaşı sırasında aralarında Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan’ın bulunduğu İttifak Devletleri grubunda bulunuyordu. San Marino devleti ise İtalya ile birlikte İtilaf Devletleri içindeydi. San Marino savaş sonrasında gecikmeli de olsa diğer İttifak Devletleri ile birer barış anlaşması imzaladı (Almanya 1934, Macaristan ve Bulgaristan 1937, Avusturya 1986). Ancak arşiv müdürü Prof. Dr. Buscanini’nin belirttiğine göre, Türkiye ve San Marino bir barış anlaşması imzalamayı unuttular, bu nedenle söz konusu iki ülke kağıt üstünde hala savaşıyor gözüküyor.

San Marino’nun ülke kimliği… T.C. Dışişleri Bakanlığı sayfasında yer alan bilgiler için tıklayınız:

http://www.mfa.gov.tr/sanmarino-kunyesi.tr.mfa

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...