Tarih

Selçuklulardan Kalma “Hızır İlyas Köşkü” Sokak Serserilerine Yenik Düştü..!

Kayseri Kocasinan İlçesi Hıdırellez Tepesi’nde, önemli bir Selçuklu yapısı yer alıyor. Ancak yapı ne yazık ki sokak serserilerinin meskeni olmuş durumda. Anıtsal kapısı ve mermer işlemeleri ile Selçuklu sanatının güzide bir örneği olan köşkün neredeyse tüm duvarları sprey boyalar ile karalanmış… Ayrıca işlemeli taşlar ve mermerler ile süslü binanın çevresine döşenmiş basit kaldırım taşları da başka bir garabet… Kimsesizliğe terk edilen tarihi Selçuklu köşkü, çok geç olmadan yetkililerin ilgisini bekliyor…

Köşk, antik çağa ait büyük bir tümülüsün üstüne, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1241-1242 yılları arasında yapılmış. Kente hakim bir konumda bulunan yapı, çevreden rahatlıkla görülebilmektedir. Köşke güneyden, mermer söveli ve klasik süslemeli bir  kapıdan girilir. Giriş yönündeki orta holün hemen sağında küçük bir mescit, solunda da bir eyvan bulunmaktadır; köşkün bir de mutfağı vardır.

Yapının üzeri tonozlarla örtülmüş olup, bölümler mazgal ışıklıklar ile aydınlatılmıştır. Özenli kesme taşlarla inşa edilmiş olan köşkün çevre duvarlarında ve köşelerde destek kuleleri bulunmaktadır. Köşke ait birkaç süslemeli taş parça, Kayseri Müzesi deposunda korunmaktadır. Yapı konumu gereği Selçuklu sultanları tarafından seyir ve av köşkü olarak kullanılmış olmalıdır.