Canlı Bilimi

1 Türden 2’ye Geçiş Yapan Hayvanların Ortaya Konulan Genom Çalışması

Uzak soylar karşılaştırıldığı zaman tür tasviri hakkında belirsizlik genellikle yoktur. Örnek olarak, hiç şüphesiz iki farklı türe ait olan kediler ve köpeklerdir. Ancak son  zamanlarda bireylerin grupları karşılaştırıldığı zaman daha az farklılık gözlenir ve iki tür arasında melezleme, belli bir ölçüye kadar yoktur. Bu türleşmenin kademeli bir paradoksudur ve sonuçta devam eden süreç belirgin biyolojik varlıklara öncülük eder.

Fransiz Biyologlardan Camille Roux, Christelle Fraisse Jonathan Romiguier, Yoann Anciaux, Nicolas Galtier Nicolas Bierne, PLOS Biyoloji isimli Gunluk erişime açık serilerinde, 27 Aralık Tarihine Genomların Farklı düzeylerinde Farklı işlevlere Sahip Olan genler, soya ettik ” Yeni Araştırmalar yayınlayarak vardır değişimlerde populasyonların A.Ş. kabiliyetini karakterize eder. Bu Yazarlar Yöntemleri geliştirerek, Doğal seleksiyon MEVCUT, sürüklenme ettik Göç oranlarının Karıştırıcı Etkisi modellemesiyle türleşmenin tarih çıkarımını göz Önüne alarak, genomların Farklı bölümlerinde Görülen varyasyonların desenleri yönünde açıklamalarda bulunmuşlardır.

Yeni metod 61 çift hayvan türü ve populasyonun, büyük bir genomik veriseti oluşturularak uygulandı. Analizleri genomlar arasındaki %0.5 ve %2 oranındaki farklılığı ve orta düzeydeki moleküler farklılığın bir türünü ortaya çıkardı. Analiz sonucu 2 türe birden geçişte türleşmenin gri bölgeye ilerlediği tespit edildi. Bu bölgede düşen populasyon/tür çiftleri yarı geçirgen genom ile tipik şekilde karakterizedir.Bazı genler populasyonlar arasında özgürce değiş tokuş edilebilmekte ama bazıları ise tür engeli denen izolasyona katkıda bulunup değiş tokuşu engellemektedir. Bu çalışmada 61 nüfus çifti arasında yer alan iki türe ayrılma sürecindeki hayvanlardan midye, goril, trompet solucanı, solucan, kelebek ve sivrisinek türleri gri bölgeye dahil edildi ama yine de zaman zaman genetik materyal değiş tokuş yapmaktadır.

Yazarlar gri bölgenin sınırlarını, türlerin yaşam-tarih ekolojisini ve niteliklerini bağımsız ve evrensel şekilde ortaya çıkardı. Bu tür analizler genomik düzeyde türleşmenin sürecine ışık tutar ama daha da ileri, gri bölgedeki tasvir edilen türlerin önemini, hayvan biyoçeşitliliğini koruma ve yönetim adına önemli etkileri vurgular.

Yüksek Biyolog Tuğçe Güngör

Kaynak
http://phys.org/news/2016-12-genome-reveals-gray-zone-animals.html

 

Tuğçe Güngör

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...