Bilgisayar Canlı Bilimi Paleontoloji

Jurasik Park Hayranlarına Kötü Haber; Dev T-Reks Koşamıyor

T-reks - Jurasik Park filminden bir sahne

Modern sinema tarihinin klasik bir kovalamaca sahnesi; 4×4’lük bir aracın arkasından, Cef Goldblum’un (Jeff Goldblum) peşinden koşan bir Tiranozarus Reks’in görüntüsü (Tyrannosaurus Rex ya da T-rex). Ancak bilim adamlarının yeni çalışmaları Jurasik Park (Jurassic Park) sevenlere hayal kırıklığı yaşatacak türden.

Mençıstır (Manchester) Üniversitesi’ndeki yeni araştırmalar, T-reks’in boyut ve ağırlığından ötürü yüksek hızda hareket edemediğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Vilyım Selırs’ın (William Sellers) öncülüğünde, çokboyutlu dinamik analiz ve iskelet gerilme analizi olarak bilinen iki ayrı biyomekanik tekniği bir simülasyon modelinde birleştirerek yeni ve daha doğru bir model oluşturdu .

Profesör Selırs, T-reks için herhangi bir koşu yürüyüşünün büyük olasılıkla “kaldıramayacağı derecede yüksek iskelet yüklerine” yol açacağını ortaya çıkardıklarını belirtti. Selırs’a şöyle anlatıyor;  ‘Burada, gerçek koşu yürüyüşlerinin muhtemelen T-reks’te taşıyamayacağı kadar yüksek iskelet ağırlığına yol açacağını göstermek için iki ayrı biyomekanik tekniği birleştiren yeni bir yaklaşım sunuyoruz. Herhangi bir koşu sadece dinozorun bacaklarını kırmak olacaktır.’

Elde edilen sonuçlara göre T-reks’in yüksek hızlı bir kovalamacada avlarını takip edemediği görüsüne ulaşılıyor. Bu sonuçlar en büyük iki ayaklıların yürüyüş hızında avlandıklarını gösteriyor. Araştırma T. reks’e odaklansa da, bulgular aynı zamanda yüksek hızlarda koşmanın, Giganotozorus, Mapuzorus ve Akrokantozorus (Giganotosaurus, Mapusaurus, Acrocanthosaurus) gibi diğer iki ayaklı büyük dinozorlar için muhtemelen oldukça düşük ihtimal anlamına geldiğini gösteriyor.

Yeni yöntemin diğer iki ayaklı devlerde de test edilmesi gerektiğini öne süren Profesör Selırs, daha detaylı analizler için yöntemin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...