Canlı Bilimi Tıp

Kısırlık Tarihe Karışıyor

Kısırlık Nedir?

Kısırlık veya infertilite, kadınlarda ve erkeklerde tıbbî nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu. Tıpta kısırlık “herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunamaması” şeklinde tanımlanır. Kısırlık sorunu erkek ve kadında eşit oranlarda görülür

Kısırlığa Japon Çözümü

3165_kisirlik3

Kyuşu Üniversitesi’nde Japon bilim adamları bütünüyle deneysel ortamda yapay yumurtalardan yavru fare üretmeyi başardılar.

Kyuşu araştırmacıları yetişkin bir farenin kuyruğundan alınan deri hücreleriyle olgunlaşmamış kök hücre ürettiler. Ardından kök hücrelerden yumurtalar üreten bilim adamları deneysel ortamda yapay yumurtaları döllediler ve kök hücreyi elde ettikleri dişi farenin rahmine yerleştirdiler.

Rahime yerleştirilen döllenmiş yumurtalar sorunsuzca gelişti ve doğdu. Yapay yumurtalardan doğan yavru fareler fiziksel açıdan eksiksiz ve sağlıklı olarak dünyaya geldiler.

Prof. Dr. Katsuhiko Hayashi (Kyuşu Üniversitesi Gelişimsel Kök Hücre Biyolojisi Bölümü); “Kök hücrelerden ilk kez yumurta ürettik. Artık çalışmalarımız yapay yumurtaların kalitesini arttırmak üzerine olacaktır. Bu çalışma ile gelecekte yöntemin insanlar üstünde uygulanmasına olanak sağlanacak.” açıklamasını yaptı.

Bu yöntem ile anne baba olamayan çiftlerin bebek sahibi olması ve kalıtsal hastalıkların tedavisi için umut ışığının doğması bekleniyor.

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...