Canlı Bilimi

Yiyecekler Neden Böceklenir?

Çoğumuzun evinde mutlaka baklagiller vardır. Pirinç, bulgur, fasülye, mercimek gibi bu gıdalar zamanla böceklenme göstermektedir. Ağzı kapalı olduğu halde bu baklagiller nasıl böceklenir ?

Baklagillerde yüksek oranda protein bulunmaktadır. Bu gıdalar uzun süre saklanabilir ve daha sonra tüketilebilir. Bazen ağzı kapalı kavanozun içinde böceklenme görebiliriz. Bu aklımıza böceklerin oraya nasıl geldiği sorusunu getirebilir. Oradaki böceklenme genellikle güvelerdendir. Ortamdan kaynaklanan sebeplerden dolayı besinler neme maruz kaldığında küf oluşumu gözlenir. Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.  Larvadan çıkan böcekler baklayla beslenerek yaşamına devam eder.

Tüm bunların yanı sıra Van Helmont adında bilim insanı bir deney yapmış ve olaya evrimsel açıdan bakmıştır. Helmont deneyinde kirli bir gömlek ve buğday tanelerini karıştırmış bir hafta bekletmiştir. Bir hafta sonrasında deney ortamında farelerin oluştuğunu gözlemiştir. Helmont bunu görünce gömlek ve buğday tanelerinin fareleri oluşturduğunu düşünmüştür. Bu bir çeşit reenkarnasyon gibi.

Fakat Helmont’ın düşüncesi Red ve Pasteur’ün deneyleriyle çürütülmüştür.

İçerikler