Tıp

2017 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü Sahiplerini Buldu

Soldan sağa: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young

İnsanlar dahil canlı organizmaların biyolojik saatlerinin olduğunu uzun zamandır biliyorduk. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young’un kendilerine Nobel ödülü kazandıran çalışması bitkiler, hayvanlar ve insanların biyolojik saatine yakından bakmamıza olanak verdi.

Araştırmacılar meyve sineğini örnek alarak sineğin biyolojik saatinin varlığına etki eden geni incelemeye alıp bu genin gece boyunca hücrede biriken ve gündüz ayrışan bir protein kodladığını gösterdiler.

Genlerimizin büyük bir bölümü biyolojik saat tarafından yönetilir. Biyolojik saat bizlerin gün içindeki farklı zaman dilimlerine uyum sağlamamıza yardımcı olur. Biyolojik saat aynı zamanda davranış, hormon seviyeleri, uyku, vücut sıcaklığı ve metabolizma gibi çok önemli işlevleri etkiler.

Nobel ödülleri dinamitin mucidi Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine 1900’de kurulmuş ve vakıf 1901’de ilk ödüllerini dağıtmıştır.

Ölümünden sonra Alfred Nobel’in vasiyetine göre serveti fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış olmak üzere beş ayrı ödülün tesisi için kullanılacaktı fakat vasiyetnamesiyle ilgili kafa karıştıran birtakım sorunlar vardı. Bunlardan bir tanesi Nobel servetinin büyük bir kısmını ödüllerin tesis edilmesi işine ayırdığından ailesinin ödüllerin tesis edilmesini kabul etmemeleriydi. Bunun dışında Nobel’in hangi ülkenin vatandaşı olduğu bilinemiyordu. Vasiyetnamesinde ilk yıl içersinde ödül sahipleri bulunamadığı takdirde ne yapılacağı belirtilmemişti ve ödüller için harcanacak ödeneğin oluşturulması gerekiyordu. Bütün karşılaşılan sorunların çözümü ve ilk ödüllerin verilmesi beş yıl alacaktı.

Kaynaklar
https://www.thoughtco.com/history-of-the-nobel-prizes-1779779

https://www.nobelprize.org/alfred_nobel/will/

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2017/press.html

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...