Buluşlar Tıp

3B Baskıyla Üretilen Yumurtalıklar Farelerin Doğurmasını Sağladı

3B yazıcıyla basılmış yumurtalıklar henüz 1 haftadır kan dolaşımına bağlı oldukları halde, doğurganlığını kaybetmiş farelerin, tekrar yumurta üretmesini sağladılar. Araştırmacılar bu yapay yumurtalıkları domuzlarda test etmeyi planlıyorlar ve eğer her şey yolunda giderse sıra yumurtalıkları insanlar üzerinde denemeye gelecek. Laboratuarda üretilen bu yapay organların, bir gün üreme sistemleri kanser tedavilerinde hasar görmüş kadınlar için bir çare olacağı umuluyor.

Northwestern Üniversitesi’nden üreme bilimcisi Teresa K. Wudruf  (Teresa K. Woodruff) “Bu araştırma biyoprotez yumurtalıkların uzun süreli ve dayanıklı bir işleve sahip olduğunu gösteriyor” dedi. “Bir kadavradan almak yerine, hasta kişinin dokusunu ve sağlığını iyileştiren organ yapıları üretmek için biyomühendisliği kullanmak yenilenebilir tıp ve biyomühendislik için kutsal bir görev.”

Vudruf (Woodruff) ve ekibi, yapay yumurtalıkları 3 boyutlu yazıcıda ‘mürekkep’ yerine jelatin -vücudun reddetme ihtimali daha az olan bir biyolojik hidrojel türü-  kullanarak üretti. Hidrojeller yüzde 99 su ve biraz polimer karışımıdır, bu da oldukça yumuşak oldukları anlamına gelir, ancak araştırma ekibi jelatin mürekkebin esnek ama oldukça da sağlam bir kalitede elde etmek için çalışmış ve başarmışlar.

Araştırmacılardan Remil Şah (Ramille Shah), “Hidrojellerin büyük bir kısmı, çoğunlukla sudan oluştuğundan çok zayıftır ve sık sık çöker” diyor. “Ancak, kendi kendini destekleyen, çökmeyi önleyen ve birden fazla tabaka oluşturmaya olanak tanıyan bir jelatin sıcaklığı keşfettik.”

Kulağa oldukça basit geliyor ancak organların hayatta kalması, tamamen 3B baskılı iskelede gözeneklerin özel olarak modellenmesine bağlı. Her bir delik, çalışan düzinelerce folikülü (olgunlaşmamış yumurta hücreleri içeren keseler) tutmak ve büyümelerine izin vermek için çeşitli kafes katmanlarına stratejik olarak yerleştirilmelidir.

Shah, CNN’ye şunları söyledi: “Hem küçük hem de büyük olanları barındırmanız ve bu foliküller arasında iletişime izin veren bir çevreye sahip olmanız gerekiyor, çünkü doğal yumurtalıklar hangisinin yumurtlayacağına bu şekilde karar veriyor.”

Gözenekler ayrıca yapay yumurtalıklar yoluyla doğru miktarda kan akışını sağlamak için düzenlenmeli. Ekip, bu modellemenin yapay yumurtalıkların uzun vadeli başarısını garantilemenin ne kadar önemli olduğunu göstermek için yapılan ilk çalışma olduğunu söylüyor.

Üretilen organlar, yumurtalıkları cerrahi müdahaleyle alınan farelere nakledildi. Yapılan nakil işleminden sonra çiftleştirilen 7 fareden 3 tanesi doğum yapmayı başardı. Her üç doğumda – ki her doğumda en az 2 yavru doğdu- sağlıklıydı. Anneler aynı zamanda laktat yapmayı başardı, bu da onların hormon sinyallerinin doğal yumurtalıkları çıkarıldıktan sonra da çalışmaya devam ettiğini gösteriyor.

Peki bu teknoloji insan hayatında fark yaratmaya ne zaman başlayacak?

Ekip şimdi de bu 3B yapay organları domuzlar üzerinde denemeyi düşünüyor. Eğer her şey yolunda giderse bilim insanları öncelikle sadece hormon üretimini sağlayan suni yapıları insanlar üzerinde denemeye başlayacaklar. Başarılı oldukça yavaş yavaş yapay organlar insan hayatına etki etmeye başlayacak.

Bu, ergenlik dönemini geçirmemiş genç kanser hastaları için özellikle önemli bir gelişme çünkü bu yapay organlar onlarla birlikte büyüme ve gelişme imkanına sahip olacak.

Ekipten biri olan Monika Laronda (Monica Laronda), yaptığı açıklamada, “Bazı kanser hastalarımızın, yumurtalıkları yeterli bir seviyede çalışmıyor ve ergenliği tetiklemek için hormon tedavilerini kullanmamız gerekebiliyor.” dedi.

Bu devrim niteliğindeki başarının insanlar üzerinde hayata geçirilmesi için birkaç yıl beklemek zorundayız, ancak çok önemli bir gelişmenin ilk adımında olduğumuz kesin.

Araştırma Nature Communications’da yayınlandı.

Yeni Geliştirilen “Biyonik Cilt”, Robotlarda Dokunma Duyusunu Sağlıyor

ABD Askeri Fonları ile Yapay Organ Üretimi

Kaynak
http://www.sciencealert.com/3d-printed-ovaries-have-allowed-infertile-mice-to-give-birth