Tıp

3D Kalp, Gerçeğini Aratmıyor

Soft Robotik ve 3D yazıcılar, İsviçreli araştırmacıların gerçek kalp gibi çalışan bir 3D Kalp üretmelerini sağladı. Laboratuvarda test edilen bu kalbin bizlere sunulana kadar biraz daha beklemesi gerekiyor.

Bilim insanları uzun bir süredir yapay kalp geliştiriyorlar. Fakat çoğu tam olarak çalışmıyor, bu da insan derisine entegre etme işini zorlaştırıyor. Bu sorunu çözmek için, ETH Zürih’ten bir araştırma ekibi gerçek kalpten ipuçları almaya karar verdiler.

İsveçli grup, birden fazla parça kullanmaktansa yumuşak ve esnek bir maddeden 3D kalp ürettiler. Bu madde sadece bir parçadan oluşuyor. Pompalama mekanizmasının silikon ventriküller tarafından yapıldığı kalbin iç kısımlarını dizayn ettiler. Bu metotla gerçek bir kalp atışını taklit edebildiler.

“Hedefimiz, hastanın sahip olduğu kalbin boyunda, işlevinde bir kalbi 3D yazıcı ile tasarlamak.”

Bu dizayn, şimdilik bunu başarıp başaramayacağımızı görmek için tasarlandı ve henüz gerçek bir operasyonda kullanılmaya hazır değil. Kullanılan maddeler dayanıklı değil, bir kaç bin kalp atışından sonra tükeniyor; bu tükeniş durumu hastanın kalp atışıyla doğru orantılı. Yeni maddeler ve tasarımlar geliştirilene kadar, ekip kısıtlı imkanlarla çalışabiliyor. Eğer başarılı olunursa, çeşitli kalp hastalıklarıyla mücadele eden 26 milyona yakın insanın sağlığına olumlu yönde etki edecek.

 

Kaynak: futurism.com