Tıp

Araştırmacılardan Üçboyutlu Kalp Dokusu

York Üniversitesi araştırmacıları üçboyutlu kalp dokusu yapmanın yolunu buldular.

İnsanı ayakta tutan ve yaşam pompalayan kalp…Üzerinde çalışılması son derece önemli olan bu organın yapay bir ortamda kontrol edilmesi ve enikonu incelenmesi yeni gelişmelerle günümüze uzak değil . Bu araştırmalardan bir tanesi de York Üniversitesin’de yapıldı. York Üniversitesi araştırmacıları eş zamanlı uyum içerisinde atan  üçboyutlu kalp dokusu yapmanın yolunu buldular. Bu çalışmalar ileride kalp sağlığı ile ilgili gelişmelerin ve daha iyi tedavilerin önünü açabilir.

York Üniversitesi kimya Profesörü Muhammed Yousaf ve mezun öğrencilerden oluşan ekibi atan kalp dokusunu üç farklı kalp hücresi bir arada olacak şekilde tasarladı.

İkiboyutlu ve üçboyutlu yapay kalbin atışında düzensizlik görülmemekle birlikte Yousaf ve ekibi tarafından kontraktil kalp kası hücreleri, bağ dokusu hücreleri ve vasküler hücrelerde bulunan üç hücre tipinden hücrelerin tutunması ve büyümesi için özellikleri kısıtlayan bir yapı üretildi. Araştırmacılar, bu üç hücre tipiyle yapılan bu dokunun ilk üçboyutlu yapay kalp dokusu olduğuna inanıyorlar.

Üçboyutlu Kalp Dokusu (kaynak: eurekalert.org)

York Üniversitesi Bilim Fakültesi’nden Yousaf’ a göre bu gelişme ilaç testleri yapılmasına daha iyi biçimde ve daha erken olanak tanıyacak, imkan dahilinde zararlı veya zehirli ilaçları daha çabuk ortadan kaldıracak bir kırılma noktası. Buna ek olarak, hücreleri birbirine yapıştırmak için kullanılan madde (ViaGlue), araştırmacılara kalp hastalıklarını ve organ nakli ile ilgili sorunları incelemek üzere kendi laboratuvarlarında  üçboyutlu yapay kalp dokusu yaratma ve test etme araçları sağlayacak. Kalp ve damarlara ilişkin hastalıklar tüm dünyada ölümün önde gelen nedenleri olduğundan bu çalışmanın kalple ilgili hastalıklara ışık tutması bekleniyor.

York Üniversitesinde kimya alanında doktora yapan Dmitry Rogozhnikov’a göre yapay üçboyutlu kalp dokusu uzun süredir hücrelerin yoğunluğu ve kalbin kas yapısı nedeniyle bilim insanlarını uzun süredir zorluyordu. İkiboyutlu veya üçboyutlu kalp dokusu işlevsel olmak için hücresel yoğunluğa ihtiyaç duyar; hücreler eşzamanlı kalp atışını kolaylaştırmak için temas halinde olmalıdır.

Üçboyutlu kalp dokusu milimetre ölçeğinde oluşturulmuş olmasına rağmen, ViaGlue reaktifini ticarileştirmek ve isteğe bağlı olarak özel  üçboyutlu dokular sağlamak için yeni bir şirket (OrganoLinX) kuran Yousaf, daha büyük sürümlerin yapılabileceğini söyledi.

Kaynak
http://news.yorku.ca/2017/02/09/matters-of-the-heart-yorku-researchers-create-3d-beating-heart/