Tıp

İnsanların Sıklıkla Yanlış Uyguladığı 9 İlk Yardım Yöntemi

www.pinterest.com

Temel ilk yardım yöntemi bilmek çok önemlidir, ancak bunları kişinin hayatını tehlikeye atmamak için doğru bir şekilde gerçekleştirmek gereklidir. İşte insanların sıklıkla yanlış yaptığı yardım yöntemleri :

© Brightside

1- Yaralanmaları hidrojen peroksit, iyot ve alkol ile tedavi etmek tehlikeli olabilir.

Yanlış : Yaralanmaları hidrojen peroksit, iyot ve alkol ile tedavi etmek tehlikeli olabilir çünkü peroksit, bağ hücrelerini yok eder ve yaranın iyileşmesine engel olur. İyot ve alkol sağlıklı hücreleri yakar ve bir yaraya uygulandığında ağrı, şok ve yanmalara neden olabilir.

Doğru : Yarayı temiz içme suyu veya kaynatılmış soğutulmuş suyla yıkayın ve daha sonra bir antibiyotik ile iyileştirici bir merhem uygulayın. Bir bant veya bandaj kesinlikle gerekmedikçe uygulanmamalıdır, aksi takdirde yara kurumaz ve iyileşmesi daha uzun sürer.

© Brightside

2- Kalp masajı kaburga kırıkları ve akciğer hasarına neden olabilir.

Yanlış : Kalp masajı kaburga kırıklarına neden olabilir, bu da akciğerlere ve kalbe ciddi şekilde zarar verebilir.

Doğru : Kişinin nabzının atmadığından, nefes almadığından ve etrafında doktor olmadığından emin olmanız durumunda yalnızca kalp masajı yapmanız gerekir. Bir kişi bir ambulans çağırırken, bir başkası dakikada 100’lük ritimle kalp masajı yapar. Bebeklere başka bir ritimle, parmaklarla kalp masajı yapılır, solunum durmuş kalp çalışıyorsa sadece suni teneffüs yapılmalıdır. Başka bir seçenek ise 30’ luk ritimle kalp masajı ve 2 suni teneffüs yapmak, sonra tekrarlamaktır.

© Brightside

3- Parasetamol karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Yanlış : Parasetamol (asetaminofen) , ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifleten birçok popüler ilacın bir parçasıdır (ADAFEN, A-FERİN gibi ilaçlarda bulunur). Aşırı dozu karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Doğru : Dozunu dikkatlice ölçün. Yetişkinler için maksimum tek doz 1 gr (günde 4 gr) ‘dır. Asetaminofen birçok ilaçta, özellikle de antigribal olanlarda bulunur ve ilaçları katıştırmak doz aşımına ve sonuçlarına kolayca neden olabilir.

© Brightside

4- Burun kanaması varsa başınızı geri atmayın, sırtüstü uzanmayın.

Yanlış : Bunu yaparsanız, başınızdaki kan basıncı yükselir. Kanayan bölümün ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyorsunuz, bu nedenle kan akciğerlerinize inebilir veya kusmaya neden olabilir.

Doğru : Basıncı azaltmak için başınızı dik tutun, bölgeye buz kesesi uygulayın ve ardından herhangi bir burun deliğini 15 dakika boyunca parmağınızla kapatın. Ağzınızdan nefes alırken diğerine de aynı şeyi yapın. Kanama durmazsa tekrarlayın. Tekrarladıktan sonra bile kanama devam ederse veya bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa, ambulans çağırın.

© Brightside

5- Yol kazası geçiren bir mağduru arabadan çekmeyin veya daha rahat bir konumda olmasına yardım etmeyin.

Yanlış : Karayolu kazalarında ölümlerin çoğunun nedeni boyun ve omurga yaralanmalarıdır. Bir mağdura yardım etmek için yapılan en küçük adım, onları öldürebilir ya da felç edebilir.

Doğru : Bir kişi baş, boyun veya omurga travması riski ile yaralanırsa (örneğin uzuvlarını hissetmediği halde kan yoksa) ambulans çağırın ve doktorlar gelene kadar mağdurun nefes almasını izleyin .

© Brightside

6- Ciddi zehirlenme durumunda kusmayı tetikleyen ilaçları almamanız gerekir.

Yanlış : Kusturucu ilaçlar yemek borusunda yanmaya ve  zehirli kusmuğun akciğerlere dolmasına yol açabilir.

Doğru : Şüphelenilen zehirlenmelerde ambulans çağırın, semptomları ve olası zehirlenme sebeplerini anlatın ve öngörülen işlemleri yazın. Tehlikeyi kendiniz değerlendirmeye çalışmayın veya internetten birine danışmayın. İlacın aşırı dozda alınması veya alkol zehirlenmesi bir yudumda bir bardak benzin içmek kadar tehlikeli olabilir. Nitelikli yardım almadan mağdur bir saat içinde ölebilir.

© Brightside

7- Kanamayı durdurmak için turnike uygularsanız, amputasyona (iyileşmesi olanaksız görülen bir uzvun kesilmesi) neden olabilir.

Yanlış : Yanlış veya gereksiz yere uygulanan turnike, kol veya bacakta sıkışma ile sonuçlanabilir. Bu, kanamayı durdurmaz ve kan dolaşımını önleyerek nekroza (doku ölümü) neden olur.

Doğru : Yaraya çok miktarda steril gazlı bez veya temiz bez uygulayın ve sıkıca bastırın – ambulans gelene kadar bu yeterlidir. Bu durumun tek istisnası ölüm riskinin kol veya bacak gibi uzuvların kesilme ihtimalinden daha fazla olduğu ciddi bir kanamadır.

© Brightside

8- Nöbet geçiren birinin ağzına bir kaşık koymayın veya dilini çekmeyin.

Yanlış : Nöbet sırasında dili korumak için kişi ağzına yerleştirilen nesneyi yutabilir veya bu nesne kişinin genzine kaçabilir.

Doğru : Bir kişi kontrolsüzce sallanmaya başlayabilir hatta mor renkte olabilir, ancak nöbetlerin belirli doğal bir süresi vardır ve vücut kendisine çok zarar veremez. Sadece bir doktor çağırın ve kişinin dış zarardan korunduğundan ve rahat nefes aldığından emin olun. Kişinin dilini yutması fizyolojik olarak imkansızdır ve ısırması tehlikeli değildir. Nöbet bittikten sonra, kişiyi yan yatırın.

© Brightside

9- Bir yılan veya zehirli bir böcek tarafından ısırıldıysanız, zehri emmeye çalışmayın.

Yanlış : Bir yılan veya zehirli bir böcek tarafından ısırıldıysanız, zehri emmeye çalışmayın çünkü zehir, tükürüğünüzle karışır ve mukoza zarınızı hedef alır. Bu da zehirlenmeyi hızlandıracak; akciğer ödemi ve kalp yetmezliği ile sonuçlanabilecektir.

Doğru: Bir uzvunuzdan ısırıldıysanız, hasarlı bölgenin kalbin aşağısında kalması için uzanın .Bir ambulans çağırıp sizi neyin ısırdığını anlatın, çok sıvı tüketin.

© Brightside

Önemli : Hasta veya yaralı bir insanı en yakın hastaneye götürmeyin.

Yanlış: Hastaneye veya yaralı kişiye en yakın hastaneye gidilmesi.

Doğru: Bir ambulans çağırın, durumu anlatın ve mağdurun nereye götürüleceğini size söyleyen santrali dinleyin. Her hastanede gerekli ilaçlar, uzmanlar veya ekipman bulunmamaktadır ve ulaşım çok tehlikeli olabilir.

Kaynaklar:

1- https://brightside.me/inspiration-health/9-well-known-first-aid-methods-that-90-of-people-perform-incorrectly-329860/?utm_source=fb_brightside&utm_medium=fb_organic&utm_campaign=fb_gr_enjoy_science

2- http://www.ilacrehberi.com/s/parasetamol/2/

İçerikler