Tıp Yaşam

Kahve ve Sağlık

Günde 3-4 Türk kahvesi fincanı kahve (300-400 mg kafeinli) tüketen yetişkinlerde herhangi bir olumsuz etki beklenmeksizin sağlık üzerindeki faydalarına dair bazı çalışmalar vardır.

HİDRASYON

Yeni yapılan çalışmalara göre normal bir yaşam tarzının parçası olarak kafeinli içeceklerin tüketilmesinin aşırı sıvı kaybına yol açmadığını ve hidrasyon üzerine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığını gösteriyor

KONSANTRASYON

Kahvede doğal olarak bulunan kafein, uyanıklık durumunu ve konsantrasyonu artırıyor.

TİP 2 DİYABET

Orta düzeyde (3-4 türk fincanı/gün) düzenli kahve tüketimi)kafeinsiz kahve dahil tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltabiliyor.

ÇÖZÜNEBİLİR, KAVRULMUŞ VE ÇEKİLMİŞ KAHVE

Çözünebilir kahvenin, espresso gibi taze hazırlanan kavrulmuş ve çekilmiş kahve karşısındaki başlıca avantajları arasında, kolesterolü artırabilen diterpen bileşenlerini düşük düzeylerde içermesi ve porsiyon başına kafein miktarının genel olarak daha az olmasıdır .

KALP SAĞLIĞI VE TANSİYON

Orta düzey(3-4 türk kahve fincanı)kahve tüketimi kalp hastalığı riski üzerinde olumsuz etkisi beklenmez.Orta düzey tüketim ile kalp hastalığı riski arasında önemli oranda ters bir ilişki olduğu en düşük riskin de günde 3-5 türk kahvesi fincanı olduğu gösterilmiştir.

Kafeinin kısa vadede tansiyonu artırdığı ortaya konulmuş olsa da, çalışmalar düzenli kafeinli kahve tüketiminin hipertansiyon(yüksek tansiyon) riski üzerinde olumsuz etkisinin olmadığını ortaya koyuyor.

Kahve tüketiminin kan basıncı üzerindeki etkisi nispeten küçük olurken kahve içmek genellikle yüksek tansiyon için önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilmiyor

KARACİĞER

Kahve tüketimi, doza bağlı olarak, karaciğer kanseri gelişim riskinde önemli oranda azalma ile ilişkilendirilmiştir.

ALZHEİMER

Kahve tüketiminin bilişsel zayıflamanın hafifletilmesi ve alzheimer ‘e yakalanma riskinde olası azalma ile ilişkili olabildiğini gösteren çalışmalar artmaktadır.

HAMİLELİK

Avrupa gıda güvenliği otoritesi (EFSA) düşük miktarlarda kafeinin hamilelik sırasında güvenli olduğunu belirterek,gün içinde tüm kaynaklardan alınan kafeinin 200 mg ile sınırlı tutulmasını tavsiye ediyor.

KAHVE BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Her ne kadar kahvedeki kafein merkezi sinir sistemini hafif etkileyen bir uyaran olsa da beyin taramaları kullanılarak son dönemde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, orta düzey kahve tüketenlerin(3-4 türk kahve fincanı) kafeine fiziksel bağımlılık geliştirmediğini gösteriyor.

HANGİ BESİNLER VE İÇECEKLER KAFEİN İÇERİR?

Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır. Besinlerdeki kafeinin miktarı besinin hazırlanmasına, üretim yöntemine, besinin tüketildiği miktara göre değişir. Çay ve kahve bitkilerinin çeşitliliği de kafein miktarını etkilemektedir.