Endüstri Yerbilim

Dünyanın En Yüksek Köprüsü – Beypan Nehri Köprüsü

BEYPAN NEHRİ KÖPRÜSÜ (BEIPANJIANG)

Çin’in Guicou (Guizhou) eyaleti Liupanşuey (Liupanshui) şehrinin Dugı (Duge) ilçesinden geçen Hangrui Otobanı üzerinde bulunan bu köprü Yunnan-Guicou eyaletlerini ayıran Beipan Nehri Vadisi üzerinde inşa edilmiştir. Guicou ve Yunnan eyaletlerinin işbirliğiyle hazırlanan bu köprü projesinde köprünün son bölümü 10 Eylül 2016 tarihinde birleştirilmiş ve inşaatı tamamlanmıştır.

Bu köprü ile birlikte Yunnan-Guicou eyaletleri arasındaki karayolu mesafesi kısalmıştır. Yaklaşık 200 katlı bir binaya eş değer olan Beipan Nehri Köprüsü’nün yüksekliği 565 m olarak kayıtlara geçerken dünyanın en yüksek köprüsü unvanını almıştır.

Beipanjiang Köprüsü

KÖPRÜ ÖZELLİKLERİ

Beipan Nehri Köprüsü’nün bir ayağı Yunnan Eyaleti Şuenvey (Xuanwei) sınırı diğer ayağı Guizhou Eyaleti Şueyçeng (Shuicheng) sınırında bulunmaka olup Yunnan-Guicou eyaletlerini 1341.4 m uzunluğu ile birleştiriyor. Köprü yüzeyinin vadi tabanından yüksekliği 565 m olmasıyla dünyanın en yüksek köprü sıfatına sahiptir. Ayrıca bir başka köprü olan Nehri Köprüsü’nün (Yachihe Köprüsü) köprü ayaklarından biri 269 m diğeri 247 m uzunluğu ve gövdenin 720 m’lik genişliği ile inşaatı tamamlandıktan sonra kendi kategori sıralamasında ikinci olarak yer alacaktır.

COĞRAFİ BİLGİLER

Beipan Nehri; İnci Nehri Havzası üzerinde bulunan Kızıl Nehir’in bir koludur. Guicou-Yunnan eyaletleri arasında bulunan bu nehrin vadisinin üzerinde inşaa edilmiş büyük köprü adını Beipan Nehri’nden almışıtr.

Beipan Nehri’nin uzunluğu 449 m, kot farkı 1985 m ve ortalama eğimi ‰4.42’dir. Nehir yatağından saniyede 390 m3 su geçmekte ve nehir yatağı 26557 km2’dir.

İNŞAAT PLANI

Ana açıklığı 720 m ve çelik kafes kirişli olarak tasarlanan köprünün köprü bağları (80+88+88+720+88+88+80) (Ana köprü) +3×34 (köprü yaklaşım yolu) ile köprünün uzunluğu 1341.4 m’yi bulmuştur. Bu özellikleri ile dünyanın en büyük çelik kafes kirilşli köprüsü olarak adlandırılmıştır. Pratt kirişli modeli üzerine tasarlanmış köprünün kirişi 8 m, ana köprü boğum uzunluğu 12 m, yan açıklıklar 12 m ve 8m, iki ana kiriş açıklığı 27 m’dir.

Çelik demetli kablo destekleri ve H tipi köprü kulesi planı üzerinde Guicou kulesi yüksekliği 296 ve Yunnan kulesi yüksekliği 247 m olarak 2013 yılında başlanan inşaatı 2016 yılında sona ermiştir.

PROJE ÖZELLİKLERİ

Beipan Nehri Köprüsü’nün nehir yüzeyinden 565 m yüksekliği ile Beipan Köprüsü’nün inşaatından önceki 560 m ile dünyanın en yüksek köprüsü olan Sıdu Irmağı Köprüsü’nü (Siduhe) geride bırakarak dünyanın en yüksek köprüsü unvanını almıştır. Çelik kafes kirilşli Beipan Nehri Köprüsü’nün 720 m’lik gövde genişliği ile kendi kategorisinde dünyada ikinci sırayı elde etmiştir.

Beipan Nehri Köprüsü’nün toplam uzunluğu 1341.4 m; yaklaşık 200 katlı bir binaya denk olarak 565 m yüksekliğindedir. Köprünün yapımı tamamlanmış olup 2016 yılının son çeyreğinde trafiğe açılması öngörülüyor. Bu köprü ile karayolu ile 4 saatten fazla süren Yunnan’dan Guicou’ya geçiş süresi 1 saate düşürülmüştür.

Beypan Nehri Köprüsü Haritadaki Konumu

İNŞAAT AŞAMASI

Vadinin karşılıklı iki tepesine asılması suretiyle en yüksek teknolojiye sahip donanım ile düzensiz coğrafya ve kötü hava şartları gibi zorluklara karşı inşaatına 2012 yılında başlanmıştır. Köprünün inşaatı “Akıllı” beton uygulaması, bulut bilişimi ve yüksek güvenlikli inşaat donanımları kullanılarak tamamlanmıştır.

Bu köprü için tasarlanmış olan “Akıllı Beton” uygulaması akademide “Makine Toprağı ile Kendiliğinden Yerleşen Beton” diye adlandırılır. Yüksek devingenliğe; kırılma ve akışkanlığa dayanıklılğa sahip olup yer sarsıntısı esnasında hiç bir korumaya gerek kalmadan yalnızca kendi çekim kuvvetine bağlı kalarak yıkılmalara karşı dayanıklıdır.

İNŞAAT GÖRÜŞLERİ

Bidu Otobanı inşaatı tamamlandıktan sonra Bijie-Liupanşuey (Liupanshui) arasındaki bağlantı tamamlanarak trafik akışı kalitesi yükseltilmiş ve modernize edilmiş olacaktır. Bu yol Bijie Pilot Bölgesi gelişim kapsamında olacak ve Liupanşuey gibi çevredeki yerleşim bölgelerinin gelişimini de etkileyecektir. Bu durumla birlikte Guicou bölgesi ülkenin ulaşım hatlarının ana iskeleti olarak önem kazanacak ve Guicou eyaletinin “Hızlı gelişim, hızlı taşımacılık ve bağlantı noktası” politikasına uygun; Çin’in “Bir Nesil Bir Yol” stratejisinin bel kemiği konumuna gelecektir.

İçerikler

Berkcan Yalçın

Ankara Üniversitesi Sinoloji ABD. (Çinîyat) mezunu. Bilimdili.com çevirmen ve yazarı. Şu anki ikamet yeri Pekin, ÇHC.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...