Yerbilim

Kartografyaya Adanmış Bir Ömür: Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu Sergisi

Hayatın hangi parçasını ele alırsak alalım “ilk”leri başaranlar, adını tarihe kazırlar. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hayatını haritacılığa adayan ve bu alanda birçok başarıya ulaşan kartograf Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu’na ait el çizimi haritaların ve notların yanı sıra, kaleme aldığı “Yerbilimi Kartografyası” ders kitabının da yer alacağı sergiye ev sahipliği yapacak. 27 Ekim Perşembe günü, saat 10:30’da, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından açılacak ve Ayazağa Yerleşkemizde, Mustafa İnan Kütüphanesi’nde iki hafta boyunca ziyaretçilerini bekleyecek sergi, ülkemizin ilk kadın kartografı Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu’nun çalışmaları üzerinden Türkiye’nin haritacılık geçmişine de bakacak. Bu sergi aynı zamanda, tüm arşivi ve kitapları ailesi tarafından üniversitemize bağışlanan Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu’nun değerli anısını yaşatmayı ve manevî mirasını yeni kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu kimdir?

1922 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu, çizim ve resmetme yeteneğini gören karikatürist Cemal Nadir’den özel ders aldı. 1933’te Beylerbeyi İlkokulu’nu, 1936’da ise İnönü Kız Lisesi’ni bitirmesinin ardından iki üniversitede aynı anda öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Akademisi (Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’dir.) Resim Şubesi’nde üniversite yıllarına başlayan Mersinoğlu, ilk bölümden 1944’te ve ikincisinden ise 1947’de mezun oldu. 1945-1947 arasında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Enstitüsü’nde asistanlık yaparak akademik kariyerine başlayan Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu, resim ve jeoloji alanlarındaki bilgi ve yeteneklerinden ötürü, dünyaca ünlü kartograf Arthur Robinson’un öğrencisi olarak Wisconsin Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 1950’de yüksek lisans derecesini aldı ve ardından Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nde (MTA) çalıştı. 1952-1954 yılları arasında, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde çalıştı ve burada görev yapan ilk kadın kartograf oldu. Bunun yanında, 1954-1967 yılları arasında, her hafta Ankara’dan İstanbul’a giderek İstanbul Üniversitesi Jeoloji Kürsüsü’nde “tersim” adlı kartografya dersini verdi. 1966, 1970 ve 1975 yıllarında Chicago’da bulunan Mersinoğlu, buradaki Rand McNally şirketinde “kartograf” olarak çalıştı ve bu dönemde harita ve atlas hazırlamanın yanı sıra, kütüphanecilik ve harita basımı konularında da en son teknikleri öğrendi. Bu arada, Türkiye’nin baz haritasını oluşturdu.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

7 Şubat 1968 tarihinde, MTA bünyesinde açılan Doğa Tarihi Müzesi’nin kurucusu olan Mersinoğlu, kartografya alanındaki bilgilerini derinleştirmek için çeşitli seminer ve kongrelere katılmak üzere; Sovyetler Birliği, İngiltere, İskoçya, Amerika Birleşik Devletleri ile birçok Avrupa ülkesini ziyaret etti. Başarılarıyla tarihe geçen bu önemli bilim insanımız, 1969-1970 yıllarında Washington D.C.’de bulunduğu dönemde, bir yandan Smithsonian Enstitüsü’nde doğa tarihi müzeciliği teknikleri öğrenirken diğer yandan, ABD Jeoloji Enstitüsü’nde çalıştı. 1976-77 yılları arasında ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi’nde “bilgisayarlı kartografya” konusu üzerine odaklandı ve bu alanda eğitim aldı. En büyük ideali olan milli atlasın oluşturulması ve Türkiye’nin ilk doğa tarihi müzesinin kuruluşunda, harita çizimine ek olarak fotoğrafhane, resimhane ve matbaa gibi birçok konuda uzmanlığını gösterdi ve bu süreçleri yönetti.

1980’deki emekliliğinden sonra da farklı görevlerle çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu, Birleşmiş Milletler’in görevlendirmesiyle üç aylığına Somali’ye gitti. Aynı yıl üç ay boyunca BM Genel Sekreterliği’nde ve sonrasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) aracılığıyla Etiyopya’da 5 yıl; Malawi, Kenya, Yemen ülkelerinde 4 ila 6 haftalık sürelerle çalıştı. Türkiye’nin kartografya tarihine ışık tutacak çalışmalar da yapan Mersinoğlu’nun yağlı boya resim çalışmaları da bulunuyor.

Kaynak: İTÜ Kurumsal İletişim Ofis

İçerikler

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...