Dünya Yerbilim

Sekizinci Kıta Zelandiya

Dünyanın tektonik plakalarının ve kıtalarının, ve Zelandiya'nın da dahil olduğu basitleştirilmiş harita. Atıf: GSA (2017). DOI: 10.1130 / GSATG321A.1

Bilim adamları Yeni Zelanda’nın kayıp bir kıtanın parçası olduğunu düşünüyorlar.

Bilim adamları Cuma günü yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’nın daha önce Güney Pasifik’in altına batmış olan, önceden bilinmeyen bir kıtanın üstüne oturduğunu ve bunun Zelandiya (Zealandia) olarak adlandırılması gerektiğini söyledi.

Araştırmacılar, Zelandiya’nın farklı bir jeolojik varlık olduğunu ve dünyanın yedi diğer kıtasına uygulanan tüm kriterleri karşıladığını belirtti. Zelandiya jeolojik açıdan iyi tanımlanmış bir alan ve okyanus tabanında bulunanlardan daha kalın bir kabuğa iye.

Zelandiya’nın alan sınırları. GSA (2017). DOI: 10.1130 / GSATG321A.1

“Geological Society of America’s Journal” dergisinde yayımlanan makaleye göre, Pasifik Okyanusu’nun güneybatısında yer alan Zelandiya’nın yüzde 94’ü sular altında kalmış durumda. Zelandiya’nın toplam alanı ise yaklaşık 5 milyon kilometrekare.

Gazetenin yazarları, üç büyük kara kütlesi olduğunu, güneyde Yeni Zelanda’nın Kuzey ve Güney Adaları ve kuzeyde Yeni Kaledonya’nın bulunduğunu yazdılar. 

Yeni Zelanda araştırma birimi GNS Science’tan bilim adamları, Zelandiya’nın bir zamanlar Gondvana süper kıtasının bir parçası olduğu, ancak yaklaşık 100 milyon yıl önce koptuğunu belirtti.

Araştırmanın başyazarlarından Yeni Zelanda Yer Bilimcisi Nick Mortimer, bilim adamlarının Zelandiya üzerinde 20 yıldan daha uzun süredir çalıştığını söylüyor.

Zelandiya’yı kıta olarak adlandırmanın listeye yeni bir isim eklemekten daha fazlası olduğunu vurgulayan Mortimer, “Bu kıta sular altında kalmış ancak kırılmamış. Bu durum kıtasal kabukların birleşmesi ve kırılmasını keşfetmek adına önemli.” dedi. 

Nick Mortimer

“Umuyoruz ki Zealandia, dünya haritalarında, okullarda, her yerde görünecek” dedi.

“Yeni bir kıtanın vahyinin oldukça heyecanlı olduğunu düşünüyorum.”

 

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...