DÜŞÜNCE

Çöpe Atılan Kitaplardan Kütüphane Kuruldu

Birleştiklerinde dünyayı yerinden oynatacak güçte olan işçiler,

Kitapların içinde güzel bir dünya inşa ettiler

Gün aydınlanıyor. Dağılıyor sis bulutu gecenin. Güneş pencerelere dadanıyor. Dışarıda gürültü. Gürültünün geldiği yerde kamyon, kamyonda boğuk makine sesi. Kurduğu alarmdan önce uyanıyor işçi. Saatine bakıyor oho! İşe gitmeye daha çok var. Merakla camı açıp sesin geldiği yere sarkıyor.  Ağzında maske, elinde eldiven, sırtında önlüğüyle ”Çöpçüler”. Karanlık çözülürken şafağı süpürüyor. Kutuda olan her şeyi kamyon kasasına atan işçi, diğerine ”Helva koydurdum ekmeğe çay demler yeriz” diyor. Ekmek arası helvanın mükâfatıyla bitiyor mesai.

Kurduğu alarmdan önce uyanan işçi kapatıyor penceresini.  İçinde uyuklayan tembeli dürtükleyip uyandırırken gözü dünden kalma gazetenin haberine ilişiyor. Ve bu güzel haber Beşiktaş Galatasaray derbisinin tartışmalı pozisyonlarından daha az konuşulunca bu yazıyı yazmaya karar veriyor.

Temizlik İşçileri Çöpe Atılan Kitaplardan Kütüphane Oluşturdu

Değerli olan şu kısacık hayatı anlamlı kılmak,  geriye kalıcı izler bırakmaksa onlarda bunu yaptılar. Öğrenmek denilen bilginin her an karşımıza çıkabileceğini ve öğreten kişilerin farklı meslek gruplarından olabileceğini gösterdiler. Çünkü onlar insanların değersiz ve gereksiz diye düşünerek çöpe attığı kitapları topladılar, sakladılar, biriktirdiler, temizledirler ve o kitaplardan muazzam bir kütüphane kurarak iyiliği ve güzelliği örgütlediler.

İnsan okuduğu kitapları, saklamak, hediye etmek yada çevresinde ki bir okula, derneğe vermek yerine neden çöpe atar diye düşünüp garipsesem de güzel olana odaklanıp, atılan kitapların kütüphane oluşunu öne çıkarmak istiyorum. Çünkü birleştiklerinde dünyayı yerinden oynatacak güçte olan işçiler kitapların içinde güzel bir dünya inşa ettiler.

Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesinde, çöpe atılan kitaplardan bir kütüphane oluşturuldu. İşçiler, çöp konteynırlarının yanına bırakılan kitapların yok olmasına izin vermeyerek, özenle biriktirmelerinin ardından kütüphane kurulmasını sağladı. Ansiklopedilerden, tarih kitaplarına; romanlardan kişisel gelişim kitaplarına kadar toplamda 3 bin 500 kitap bulunuyor bu kitaplıkta.
Kütüphaneden öncelikle şantiyeyi kullanan temizlik işçileri yararlanıyor. İşçiler kitapları ödünç alabildiği gibi, dinlenme saatlerinde diledikleri kitabı burada okuya biliyor. Sadece kitap yok bu kütüphanede işçiler satranç da oynayabiliyor. Hayata böyle anlamlı bir izler bırakan işçiler çocukları unutur mu hiç? İşçilerin çocukları da kendileri için oluşturulan çocuk kitapları bölümünü diledikleri gibi kullanabiliyor. İşçilerin artık başka bir amacı var: kitap toplamaya devam ederek köy okullarına ve ilçe kütüphanelerine ulaştırmak, yani iyiliği daha fazla insanın yüreğine taşımak istiyorlar.

Vakit geçirmek ve kitap bağışında bulunmak isteyenler Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesini ziyaret edebilirler. Ya da posta yoluyla bağışlarını yapabilirler. Kara haberle kararan dünyamıza bir ışık olan bu yüreği güzel temizlik işçilerini kutluyor benzer projelerin diğer belediyelerde hayata geçirilmesini diliyor ve bu güzel işçilerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.  Çünkü 18 Aralıkta grev var.

Çankaya Belediyesi’nde çalışan 600 işçi greve başlıyor

Çankaya Belediyesi’nde taşeron olarak faaliyet yürüten Norm Altaş’ta çalışan 600 temizlik işçisi örgütlü oldukları Nakliyat İş Sendikası ve şirket arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanınca grev kararı aldı. Tek talepleri sendikalı ve toplu iş sözleşmeli olarak işyerinde çalışmak olan katı atık, çöp toplama ve nakliye hizmeti yapan işçilerin grev kararının ardından üçü sendikanın işyeri temsilcisi olmak üzere 12 işçi işten çıkartıldı. Emekleriyle çöplerin arasından çıkan kitapları toplayarak kütüphane kuran işçiler uzlaşma olmazsa 18 Aralıkta büyük bir grev örgütleyecekler. Dayanışma ve kazanım onlarla olsun.

Halil Yeni

telgrafhane.org