Bilgisayar DÜŞÜNCE

Uluslararası Başarı Hikâyeleri; Google

Google Alphabet
Google Alphabet

Siz değerli Bilimdili ailesi okuyucuları için yeni bir yazı dizisine başladım. Uluslararası başarıya ulaşmış firmaları konu alacağım ilk yazımı şuan dünyanın en değerli 2. Firması olan Google ile başlamayı düşündüm. 

1996 yılında iki öğrencinin okul projesi olarak hayata geçirilen Google, bugün milyarlarca dolarlık bir şirkete dönüştü. Henüz Kaliforniya’da Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin’in bir araştırma projesinden doğan Google kısa sürede dünyanın bir numaralı arama motoru oldu. Dünyanın farklı yerlerindeki veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuya sahip dev şirket her gün bir milyondan fazla arama talebine karşılık veriyor. Google gelirinin büyük bir kısmını reklamlardan sağlıyor. Bu başarısının sırrıysa AdWords isimli, arama sonuçlarına reklam ekleyen bir çevrim içi (online) reklam programı.

Şubat ayındaki Google’ın çatı şirketi Alphabet, en değerli şirket yarışında Apple’ın birinciliğini elinden aldı. Google’ın çatı şirketi Alphabet, en değerli şirket yarışında Apple’ın birinciliğini elinden aldı. Tabi şuan ekim ayı tekrar ikinciliğe gerilemiştir.

Alphabet’in hisseleri, Şubat ayında borsa kapanışından sonra yapılan işlemlerde yüzde 8 dolayında değer kazanarak 570 milyar dolara yükseldi. Apple’ın piyasa değeri 535 milyar dolar.

Alphabet’in hisselerinin tırmanmasında son çeyrek kârının beklentilerin üzerinde olduğunu açıklaması etkili oldu. Alphabet’in 2015 Ekim – Aralık aylarındaki net geliri 4,9 milyar doları buldu. Alphabet’in cirosu ise yüzde 18’lik artışla 21,33 milyar dolara ulaştı.

Hiçbir ürünü olmayan alın alınmayan bir şirket nasıl en değerli ve kar sağlayan bir duruma gelir? İnternete girmediğimiz sürece hiçbir şekilde karşımıza çıkmaması sizce de ilginç değimli? Hiçbir ürün derken Google ileri teknoloji gözlükler ya da sürücüsüz arabaları hariç duruyoruz zaten bu çalışmaları ve ürünleri askıya aldıklarını bildirmişlerdi. Bununda çok basit ve şaşırılmaması gerek tek nedeni var Google bir teknoloji firması olmasına karşılık en büyük gelirini hatta tüm gelirini internet pazarlama üzerinde kazanmasıdır.  Yani reklam gelirleri ile borsada en karlı şirketlerden olması çokta şaşırtıcı değildir.

Google öncesinde arama motorları alakalı sonuçlara göre değil, kim daha çok ödeme yapıyorsa, öncelikli olarak onun sunduğu bilgileri listelemeye dayanıyordu. Bunun yanı sıra, eski arama motorlarının, anahtar kelime değil, internet siteleri tarafından sunulan bilgilere güvenerek tarama yaptıklarını da eklemek gerek. Tabii bu sitelerin yöneticileri, kendi yazdıkları kelimelerin arama motorlarında öncelikli çıkması adına sistemi manipüle ediyor, konuyla ilgili olsun ya da olmasın, her taramada çıkmak için alakasız bilgiler sunuyorlardı. Sonuçta sistem bir tür pazarlama yöntemine dönüşmüştü. Google ise yeni bir değerlendirme algoritması yaratarak, her bir internet sitesinin kaç adet farklı site tarafından bağlantı olarak verildiğini raporladı. Bu rapor, sitelerin kendi sundukları bilgilerin değerlendirilmesi için kullanıldı.

google-adwords-online-reklamcilikÖrneğin, çok iyi tanınan ve güvenilen resmi internet siteleri tarafından ciddiye alınarak linkleri paylaşılmış olan siteler öne çıkmış oldu. Çünkü bu durum onların güvenilirliğini de arttırıyordu. Böylece, öncekilerin aksine, Google algoritmaları sayesinde sistemin kendi kendine bir pazarlama stratejisine dönüşmesi engellenmiş oldu. Ama tabii bu açığı da AdWords adlı sistemle tamamladılar. Yani artık markasını pazarlamak isteyen herkes belli bir bedeli ödemek zorundaydı. Google buradan elde ettiği geliri, öncelikli olarak arama motorunun geliştirilmesi için kullandı ve ünlü araştırma geliştirme laboratuvarlarını açtı. Böylece dünyanın en gelişmiş arama motoru kurulmuş oldu.

yeni
Ekim 2016 – Kaynak: interbrand.com
Google +11% kar artışı ile 133,252 $m ulaşmıştır.

 

İlk önce arama motoru olarak hayata geçirilen Google, bugün kitaptan haritalara, e-postadan internette sohbete kadar sayısız hizmet sunuyor. Günde 200 milyondan fazla aramanın yapıldığı Google, neredeyse internette yapılan tüm aramaların üçte ikisini idare ediyor. Günde 5 milyar’dan fazla web sayfasınının indeksinde 250 milyon arama yapabilen, Xhosa ve Zulu dahil 88 dilde çalışabilen, Amerika’nın 4. en çok ziyaret edilen sitesi ve Avrupa’nın ilk üçünde yer alan web sitesi hangisidir? Bu sorunun cevabı brandchannel.com’a göre google.com’dur. Google’nun 2003 gelirleri 961.9 milyon dolar’dı. Bu toplam gelirin 105 milyon doları ise net kârdı. Firma büyümeye devam ediyor. Hatta bazı rakam-sal değerler vermek gerekirse, 2002’den bu yana satış % 176 arttı ve çalışan sayısı % 139 genişleyerek 1,628 değerine ulaştı.Tabii sanal âlemdeki bu geniş kapsamlı kontrol, zaman zaman endişelere de yola açıyor. Google, diğer siteler gibi kullanıcıların bilgisayarlarına kimlik belirleyici “çerez” yani “cookie”ler bırakıyor. Ancak diğerlerinin aksine, yapılan aramalardaki her isim, yer ya da konu kaydediliyor. Dahası şirket, e-posta hizmeti Gmail ya da sosyal paylaşım sitesi Orkut gibi hizmetleri aracılığıyla kullanıcılar hakkında çok sayıda bilgi ediniyor.

Bu başarı, oldukça takdir ediciydi. Çünkü, Google Pazar’a 1998’de girdiğinde diğer arama motorları sadık müşterileri tarafından pazara yerleşmiş ve tanınmıştı. Google ne yaptı? İlk önce teknolojiyi düşük maliyette ve doğru olarak kullandı. Kurucular arasında olan Sergey Brin ve Larry Page sitenin teknoloji maliyetlerini daha düşük tutarak maksimum verim alacakları bir sistemi nasıl kuracaklarını öğrendiler.

İkinci olarak, yeni bir arama stratejisi geliştirdiler: arama sonuçlarını listelerken sadece anahtar sözcükler (keyword) değil aynı zamanda popülerite de baz alındı. Yani ölçümlere göre her bir web sayfasına link veren site sayısı da arama listesindeki sıralamayı etkiledi. Bu kriter, kullanıcının arama sonuçlarının ilgili web siteleriyle de bağlantılı olduğu anlamını getirdi. Sonuçta, kurucular basit grafikler kullanarak, Ana sayfada reklama izin vermeyerek, sadece trafiksiz reklamları yayınını onaylayarak müşteri temelli çalışmasını sürdürdü. Böylece arama sonuç sayfaları daha hızlı ve kolay indirildi ve okundu.

Google 2 B2B pazardan gelir elde ediyor. Arama hizmetini AOL (American Online) gibi 100 şirkete lisanslıyor ki böylece, dünyadaki tüm arama işleminin % 54’ü gibi bir pay elde ediyor. Aynı zamanda; 150,000 den fazla web reklamcısına tıklama (click) başına ödeme (pay per click) modeli kullanarak ve böylece riski paylaşarak, anahtar sözcük (keyword) görsel (banners) satıyor. Reklamcılar sadece kullanıcı banneri tıkladığı zaman ödeme yapıyorlar. Firmada % 15 oranında doktoralı personel çalıştığı zaman yenilik devam etmektedir. Bu gerçekle birlikte müşteri tabanlı çalışma Google’ının neden hep doğru işler yaptığını izah ediyor. Mesela Froggle, gmail, blogs, browser tool bar gibi ürünler doğrudan müşteri ihtiyacına göre tasarlanmıştır. Karlılık sürekli olarak artarak devam etmektedir. Çünkü Google kullanıcı değerlerine dikkat ediyor, sürekli kullanıcılarını izliyor ve maliyetleri hep düşük tutuyor.

Google, Alfabe çatısı altına girdi

Google kurucusu Larry Page Google’ın “Alphabet” (Alfabe) şirketinin bir parçası olarak faaliyet göstereceğini geçen yıl ağustos ayında duyurmuştu.

Yeni şirket yapılanmasına göre, Google’un temelini oluşturan arama motoru ve internet reklamı gibi alanlar, sürücüsüz otomobil ve uçak gibi yeni teknolojik faaliyetlerden ayrıldı. Alphabet çatısı altında varlık gösterecek olan Google şirketine YouTube, Android, akıllı telefon uygulamaları ve bununla ilgili faaliyetler bağlı. Google’ın yöneticiliğine Sundar Pichai getirildi. Pichai, Page’in sağ kolu olarak görülüyordu.

2016’nın en değerli 100 markasının listelendiği tabloya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

Arzu Baloğlu & Levet Karadağ, İnternet ve Pazarlama,Ekin Yayınevi, 2008

Deutsche Welle, Google’ın 13 yıllık başarısı, Erişim Tarihi (06.11.2009)

Deutsche Welle, Dünyanın en değerli şirketi ‘Alphabet’ oldu, Erişim Tarihi(02.02.2016)

Euronews, Google’ın basarı sırrı adwords rakiplerini kızdırdı, Erişim tarihi (15.05.2015)