Fizik

CERN’de Bir Türk: İlknur Köseoğlu

İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’müzde doktora öğrencisi olan İlknur Köseoğlu, dünyanın oluşum süreci üzerine önemli deneyler yapan CERN’de önemli başarılar elde etti. Köseoğlu bu başarıları sayesinde pek çok bilim insanının hayâlini kurduğu CERN School of Computing – Main School’a kabul edildi. Köseoğlu’nun eğitim ücretinin yarısı CERN, yarısı İTÜ Rektörüğü tarafından karşılanacak.  Zorlu kriterlerle öğrenci kabul eden bu önemli kuruluşun, burada alınan eğitimin sonunda başarılı olan katılımcılarına verdiği sertifika ise dünya çapında üst düzey yetkinlik sağlıyor. Köseoğlu, yoğun bir çalışmayla önce yapay zekâyla öğrenme (machine learning), ardından bu alanın bir alt dalı olan ve algoritmik tabanda çok katmanlı ve grafikli yüksek düzeyde veri soyutlaması (deep learning) konuları üzerine de eğildi.

İlknur Köseoğlu kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi  Fizik Mühendisliği Bölümü’ndeki lisans eğitimine 2008 yılında başlayan İlknur Köseoğlu,  çift ana dal programını da tamamlayarak 2015’te Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği lisans derecesini aldı. Lisans eğitimi boyunca katıldığı fizik mühendisliği alanındaki stajlarını, Belçika’nın KU Leuven Üniversitesi’nin Akustik ve Termal Fizik Laboratuvarı (Acoustic and Thermal Physics Laboratory) bölümünde “konuk bursiyer” (visiting scholar) olarak yaptı. Bu dönemde yaptığı çalışmalarını, 2012’de katıldığı Sabancı Mirror Conference ve 2013’te düzenlenen Amerikan Fizik Topluluğu Mart Toplantısı (March Meeting American Physical Society) gibi ulusal ve uluslararası konferanslarda sundu. Bunların dışında, Avrupa Sıvı Kristaller Konferansı (European Conference on Liquid Crystals) ve Uluslararası Sıvı Kristal Konferansı (International Liquid Crystal Conference) etkinliklerinde poster sunumlarıyla yer aldı. 2013 yılında Fizik Mühendisliği Bölümü’ndeki öğrenimini üçüncülükle tamamlayan İlknur Köseoğlu, iki yıl sonra Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden de mezun olmayı başardı.

İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini elde ettikten sonra ise aynı alandaki yüksek lisans öğrenimini yine İTÜ’de başladı. Bu dönemde kendine yeni akademik beceriler eklemeye karar veren Köseoğlu, çok sayıda programlama dili de öğrendi. Fizik ve elektronik bilgisinin yanı sıra, öğrendiği programlama dillerini de doğrudan ve birlikte kullanabileceği bir araştırma alanı arayışına girdi. Bu nedenle araştırma alanı olarak, yüksek enerji ve parçacık fiziği konularını seçti. Sonrasında, “Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki İleri Veri Teknikleri İçin Derin Öğrenim Metodları” başlıklı çalışmasıyla TÜBİTAK’tan burs aldı. Yüksek lisans çalışmalarına bağlı olarak bilgilerini derinleştirmek için başvurduğu CERN’ün en önemli okullarından biri olan “CERN School of Computing 2016 – Main School” okuluna kabul edildi ve buraya İTÜ adına katılan ilk öğrenci oldu. İTU-CERN CMS deneyi kapsamında yürütülen TAEK projesi dâhilinde CMS detektörünün güncelleme ve veri çözümleme çalışmalarını sürdürmek üzere çalışmalarını İsviçre’nin Cenevre kentinde sürdüren Köseoğlu, diğer yandan da İTÜ’deki doktora çalışmalarına devam ediyor.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...