Fizik

Türk Bilim Adamının Önemli Keşfi: 100 Yıllık Fizik Sorunu Çözüme Kavuşturuldu

Kaynak: EPFL - Biyonanofotonik Sistemler Laboratuvarı

Türk bilim adamı Hatice Altuğ ve meslektaşı Kosmas Çakmakidis (Tsakmakidis) frekans yönlendirici sistemlerde sanıldığından daha çok miktarda elektromanyetik enerji depolanabildiğini keşfettiler. Rezonant ve frekans yönlendirici sistemlerin,  kapsamlı bir bant genişliği muhafaza ederken uzun bir süre enerji depolayabildiklerine ulaşıldı.

Bu büyük keşif, mühendislik ve fizik alanlarında büyük etkiler oluşturabilir. Telekomunikasyon ve optik bulma sistemlerinden genişbantlı enerji derimine kadar birçok örnekle söz konusu keşif sayesinde hayata geçirilebilineceklerin sayısı neredeyse sonsuza yakındır.

Rezonant ve frekans yönlendirici sistemlerin yaptığı şey özetle enerjiyi geçici bir süre için elektromanyetik dalgalar biçiminde depolamak ve sonra serbest bırakmak. 100 yıldan fazladır dalganın depolanabileceği süre uzunluğunun dalganın bant genişliğiyle orantılı olduğu düşünülüyordu. Yani bu büyük miktarlardaki verilerin rezonantta ya da frekans yönlendirici sistemlerde uzun bir süre depolanamaması demekti. Çünkü bantgenişliğinin artması, depolama süresini azaltıyor ve depolama kalitesini düşürüyordu. Şimdiye dek 1914’te K. S. Cansın (Johnson) tarafından geliştirilen bu yasaya sadık kalınıyordu. Fizikçiler ve mühendisler rezonant sistemlerini hep bu kavrama uyarak geliştirmişlerdi.

Araştırmacılar manyetik alana yaklaştırıldığında dalgayı durdurup uzun bir süre depolanmasına imkan verip büyük miktarlarda enerji birikmesini sağlayan bir malzeme olan manyetooptikten yapılmış hibrit bir frekans yönlendirici sistem kullanmayı akıl ettiler.

Faydalanmış oldukları bu tür sistemlerle bantgenişliğinin büyüklüğünü korurken dalgayı uzunca bir süre depolamanın mümkün olduğunu gösterdiler.

Hatice Altuğ bu önemli keşfin öncülerinden biri olarak omuzlarımızı kabartmıştır.

Bilimdili.com

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...