Buluşlar Endüstri Kimya

Alman Bilim İnsanları Yapay Güneş Üretti

Almanya’daki bilim insanları, iklim dostu yakıtlar üretmenin yeni yollarını aydınlatmaya yardımcı olacağını umdukları bir aygıt olan “dünyanın en büyük yapay güneşini” test etmeye başladılar.

Köln’ün yaklaşık 30 kilometre batısında kurulan ve resmi olarak Synlight olarak adlandırılan yapay güneş, dev petek benzeri 149 tane ksenon spot ışığından oluşmakta.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden (DLR) bilim insanları, tüm diziyi 20 x 20 santimetrelik tek bir noktaya odaklayarak aynı yüzey üzerinde normalde parlayacak güneş ışınımı miktarının 10.000 katına eşdeğer bir ışıma üretebilecekler.

DLR’nin Güneş Enstitüsü Enstitüsü direktörü Bernhard Hoffschmidt’e göre fırın benzeri koşulların ( 3.000 santigrat derece) yaratılması hidrojen üretiminin yeni yollarını test etmek için bir anahtar.

Birçok bilim insanı, hidrojenin geleceğin yakıtı olduğunu düşünüyor çünkü yakıldığında hiçbir karbon emisyonu üretmediğinden küresel ısınmaya sebep olmuyor. Ancak, hidrojen evrendeki en yaygın element olduğu halde Dünya’da nadir bulunmaktadır. Hidrojen üretmenin bir yolu, elektroliz denilen bir süreçte elektriğin kullanılarak suyun bileşenlerine ayrıştırılmasıdır.

 

21 Mart 2017 – Mühendis Volkmar Dohmen ksenon ışıkların önünde… ( Caroline Seidel – AP)

Araştırmacılar, Güneş’ten ışık formunda Dünya’ya ulaşan muazzam miktardaki enerjiyi taklit ederek elektroliz aşamasını atlamak istiyorlar.Hoffschmidt; bu yeni üretilen yapay güneş ile küçük ölçekli deneylerinin daha büyük ölçeklere taşınmasını hedeflediklerini ve araştırmacıların Synlight’in 350 kilovat dizilimi ile hidrojen üretim tekniklerine hakim olduklarını ekledi. Ayrıca yeterli endistrüyel destek ile hidrojen üretiminin on kat arttırılabileceği düşünülüyor.

Juelich deneyinde hedef üretilen yapay ışıktan ziyade gerçek güneş ışığını kullanmak, çünkü bu yapay güneşi üretmek  3,5 milyon avroya mal oluyor ve sadece 4 saatte 4 kişilik bir evin bir yılda kullandığı elektrik kadar elektrik kullanıyor.

Hoffschmidt, hidrojenin sorunsuz olmadığını, inanılmaz derecede uçucu olduğunu kabul etti; ancak yenilenebilir kaynaklardan üretilen karbon monoksit ile birleştirilerek, örneğin havacılık endüstrisi için çevre dostu bir uçak yakıtı ortaya çıkartılabilecek.

 

Kaynak: phys.org

Burak Cem Vural

Ankara Üniversitesi Radyo Tv Sinema mezunu. Bilimdili.com Editör, Yazar ve Çevirmeni.

iletişim: burakcem@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...