Kimya Tıp

Diyabet Çorabının Sırrı

Gümüşün ağır metallerden ayrılarak tekstil endüstrisinde kullanılmasıyla, başta diyabet tedavisinde kullanılan gümüş çorap üretilmiştir. Bu çorap, halk arasında diyabet çorabı olarak  da bilinir. Bu çorap sayesinde, diyabet hastalarının en büyük derdi olan ayak yaralarına bir çözüm yolu bulunmuştur. Gümüş çorap, ayaktaki kokuyu, ödemi, yaraları, mantar ve egzamaları giderir.

Genel olarak ağır metaller, mikroorganizmalar için toksik özellik taşırlar. Ancak, yan etkilerinden dolayı kullanımları tercih edilmemektedir. Gümüş, diğer metallere oranla hem daha etkili hem de bizler için düşük toksik özelliğe sahiptir.

Gümüş karşılaştığı mikroorganizmanın hücre duvarını, sonra da hücre zarını geçerek DNA’sını bozar. Böylelikle, zarları yırtılan mikroorganizmalar artık çoğalamazlar. Ayrıca, mikroorganizmalar gümüşe karşı bağışıklık da kazanamazlar.

Gümüşün sağlık alanında kullanımı milattan önce 1000’li yıllara uzanır. 1800’lü yıllarda yeniden keşfedilmiş, hatta 1900’lü yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Gümüş antibiyotik özellik gösterdiği için, bakteriyel enfeksiyonlarda, yanıklarda, yaralarda, kronik ülserde çokça faydalı olmuştur. Yeni doğan bebekler için göz antiseptiği olarak kullanımı da eskiden beri devam etmektedir. Günümüzde sağlık alanında kullanılmasının yanı sıra, tekstil endüstrisinde de kullanımı yaygınlaşmıştır.

Kaynak: http://www.kimyasalgelismeler.com/hayatin-icinden/bunlari-biliyor-musunuz/gumusun-antimikrobiyal-etkisi.html