Kuantum hesaplama tekniği
Bilgisayar Buluşlar

Kuantum Hesaplama Tekniğine Yeni Bir Yaklaşım

Japon bilim adamları, kuantum hesaplamaya yönelik bir yaklaşım icat ettiler. Bu yöntem, çok daha fazla kuantum hesaplama yapıyor ve mevcut kuantum bilgisayarlara göre daha verimli çalışıyor.

Yeni yöntemle, bilgi taşıyan çok sayıda ışık vurumunun (sinyal) bir döngü devresinde süresiz olarak dolaşmasına izin veriliyor. Devre, birden fazla görevi gerçekleştirip, vurum yönlendirmeleriyle bir görevden diğerine hızla geçiyor.

Japon bilim adamları, donanımı geliştirmek için çalışmalara başlayacaklar. Bir hesaplama hatasını kendiliğinden düzelten sistemi nasıl yapacakları dışında tüm sorunları çözdüler. 2013’te Furusawa ekibi, optik kuantum bilgisayar işlemleri için temel bir düzen geliştirmişti. O düzen, 500’den fazla aynaya ve merceğe ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda düzenek 4.2 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğinde bir alanı kaplıyor, ve bu ölçülerde yalnızca bir vurum (sinyal) işleyebiliyor.

Kapasiteleri arttırmak için pek çok yeni birim bağlanacağı öngörülüyor. Verilen boyut ve düzenin karmaşık yapısı göz önüne alındığında, kapasiteleri arttırmak çok zor olacak. Yeni yaklaşımda, tek bir devre döngüsü ile çok sayıda ışık vurumu işlenebileceği için kapasite arttırımı kolaylaşacak.

Süperiletken devreleri kullanan kuantum bilgisayarlar onlarca kuantum bitleri işleme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden en önemli özelliği kuantum hesaplama yeteneğidir.

Furusawa; yeni yaklaşamında kurumsal olarak 1 milyondan fazla kuantum bitleri işleyebileceğini açıkladı. Furusawa’nın ekibi tarafından bu yöntem “doruk” kuantum hesaplama yöntemi olarak adlandırıldı.

 

Kaynak
https://www.japantimes.co.jp/news/2017/09/24/national/science-health/university-tokyo-pair-invent-loop-based-quantum-computing-technique/#.WcmVLXNcLqC

 

I.74827372

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...