Bilgisayar

Siber Güvenlik Uzmanı Kimdir?

Siber ağın dünya çapında büyümesi ile birlikte, siber dünyası da gelişmeye devam etmektedir. Tüm alanlarda olduğu gibi siber alanın da gelişmesi, beraberinde yeni sorunlar ve çözümler getirmektedir. “Siber Güvenlik Uzmanı” da bunlardan biridir. Siber Güvenlik Uzmanı nedir, ne değildir, ne iş yapar… Bu yazıda bunları açıklayalım.

SİBER GÜVENLİK UZMANI

Şirketler depolayacakları verileri eskiden çok karışık internet protokolleri ve ağları üzerinden yürütürlerdi. Siber dünyasının gelişmesiyle birlikte, karışık ağ ve protokoller kalkarak yerini yeni algoritmalarla, yeni programlar yer aldı. Yeni algoritmalara karşı, yeni programlar üreten siber saldırganlar beraberinde bu verilerin korunması için Siber Güvenlik Uzmanlığı’nın ortaya çıkmasını sağladı. Bu yüzden Siber Güvenlik Uzmanlığı geleceğin mesleği olarak anımsanmaktadır. Siber Güvenlik Uzmanı projesini kendi çizdiği hapishaneye düşen tutuklu ya da beyaz et yememeye ant içmiş kümes bekçiliği yapan tilkidir diyebiliriz. Her hacker Siber Güvenlik Uzmanı değildir ama her Siber Güvenlik Uzmanı bir hackerdir.

SİBER GÜVENLİK UZMANININ GÖREVLERİ

Siber Güvenlik Uzmanı, güncel saldırı senaryoları ve yöntemlerini çok iyi bildiğinden şirketlerin veri ağlarının ve bireysel verilerin bu saldırı senaryolarına karşı korunmasını amaçlar.

Siber Güvenlik Uzmanı;

  • Yeni algoritmalar belirler,
  • Koruduğu sistemin güvenlik açıklarını belirler ve kapatır,
  • Saldırı anında oluşabilecek kaybı en aza indirir,
  • Siber saldırılara karşı yeni yazılımlar üreterek, bu yazılımları en iyi performansta kullanır.

NASIL SİBER GÜVENLİK UZMANI OLUNUR?

Siber Güvenlik Uzmanlığı birçok alanda uzmanlık ve yetkinliklerin bir araya gelmesiyle oluşur.

Matematik, Bilgisayar ya da Yazılım Mühendisliği bölümlerinde eğitim görmüş olup, aynı zamanda da ters mühendislik kabiliyeti bulunan kişiler Siber Güvenlik Uzmanı olabilir.

Hiçbir sayısal öğrenip görmemiş olup da, aykırı düşünme, ters mühendislik kabiliyeti bulunan kişiler de, birkaç teorik eğitimle alt seviyede Siber Güvenlik Uzmanı olabilirler.

Ağ ve bilgisayar sistemleri, programcılık, IT Destek Uzmanlığı, yazılım geliştirme, veri tabanı yönetimi gibi çeşitli alanlarda ortalama üstü bilgiye sahip olması beklenir.

Oldukça dikkatli olmaları, ileriyi sezebilen, analitik düşünüp her anlamda eleştirisel bakış açısına sahip olma gibi kişisel özellikler de olmazsa olmazlarıdır.

 

Bu yazı dizisi sırasıyla;

  • Siber Güvenliğin Önemi Nedir
  • Uluslararası Siber Ortam
  • Siber Saldırı Kaynakları Nelerdir
  • Siber Saldırı Türleri Nelerdir
  • Siber Saldırılardan Korunma Yöntemleri
  • Siber Saldırılara Karşı Neden Korunmalıyım

Konu başlıklarıyla devam edecektir.

Siber Güvenlik

 

 

Bilâl Çoban

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...