Buluşlar Endüstri

Kağıdın Evrimi: Yeniden Yazılabilir Kağıtlar

Dijital medya günümüz toplumunda yaygın bir hal almışken elektronik ekranlar henüz bu kıvama gelmedi. Ortalama bir ofis çalışanı yılda binlerce sayfa döküman basımı yapıyor, büyük posterler ve afişler halen kurultay salonlarında yerlerini almaya devam ediyorlar. 

Çevre koruma çalışmaları kapsamında tonlarca kağıdın kullanımından tasarruf etmek amacıyla yeniden yazılabilir kağıtların gelişimi yapılmaktadır. Bu kağıtların yüzeylerinde herhangi bir çözünürlük kaybına uğramadan üzerlerinde bulundurdukları kayıtlar-resimler 40 defa silinir-yazılabilir teknoloji geliştirildi. İçinde tungsten oksit barındıran esnek zardan yapılmış “akıllı pencereler” güneş ışınlarını, ısıyı modül haline getirebiliyor ve suda çözülebiliyor. Renksiz tungsten oksidi maviye çevirebilen ultraviyole ışınları ile birlikte yüzeydeki yazım ortaya çıkarılıyor. Saniyeler içerisinde yaşanan bu renk değişimi bir önceki yeniden yazılabilir yüzey denemelerine göre daha hızlı gerçekleştiği görüldü. Basım yapılmış yüzey zaman geçtikçe oksijen ile girdiği tepkime sonrası solmalar yaşıyor fakat atmosfer koşulları içerisinde bir kaç gün içerisinde görünürlüğünü koruduğu gözlemlendi. 

Applied Materials & Interfaces ekibi tarafından, bu zarların ozon ya da ısı ile yarım saat içerisinde yüzeydeki renkleri ağartarak renksizleştirdiği, belirtildi. 

Bu zarları üretecek ham maddelerin hepsinin tüm endüstrilerde mevcut olduğu ve ultraviyole lambaların gıda ve ekipman sterilize etmek sık sık kullanıldığından dolayı bu teknolojinin ticaretleştirilmesi nispeten daha basit olacağının görüşü daha ağır basıyor. 

Kaynak: Sciencemag

Ayrıntılı içerik için tıklayınız.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...