Buluşlar Evren

Nasa’dan Yeni Bir Açıklama! Güneş Sistemimizde Hayat Olabilir Mi?

Bu görselde Cassini uzay aracı Enceladus'un üzerinde resmedilmiş. NASA / JPL-Caltech

NASA, Dünya dışında canlı hayatının bulunabileceği en olası yerlerin, Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus olduğuna dair yeni kanıtları olduğunu açıkladı.

CANLI HAYATIN OLMASI İÇİN NE GEREKİYOR?

Cassini uzay aracı ile Hubble teleskobunun ulaştığı veriler, dünyada heyecan yarattı.

“Okyanus dünyalar” olarak adlandırılan uydular üzerinde elde edilen son bulguları bugün bir canlı yayınla duyuran NASA bilim insanları, özellikle Enceladus uydusu, “bizim bildiğimiz anlamıyla canlı hayatının hemen hemen tüm gereksinimlerine sahip,” açıklamasında bulundu.

Kullanılan dev spektrometre sayesinde Cassini uzay gemisinin tespit ettiği bol miktarda hidrojen molekülünün, Enceladus’un buzul yüzeyinden yükseldiği ifade edildi. Satürn’ün en büyük altıncı uydusu olan Enceladus’ta, buz örtüsünün altında okyanus bulunuyor.

Araştırmacılara göre Enceladus uydusunun okyanusu ve kayaç çekirdeği arasındaki hidrotermik reaksiyon nedeniyle, hidrojen atomlarının ortaya çıktığı düşünülüyor. Eğer bu tez doğru ise, kimyasal metan gazı da okyanusların oluşmasını sağlıyor olabilir.

Bu grafik bilim insanlarının Satürn’ün buzul uydusu Enceladus’un buzlu yüzeyinin altında hidrojen gazının nasıl üretildiğini düşündüklerini gösteriyor. NASA / JPL-Caltech

Canlı hayatının var olması için sıvı halde su, enerji kaynağı ve karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen, sülfür ve fosfor gibi kimyasalların bulunması gerekiyor.

NASA UZMANLARINDAN AÇIKLAMA

Bu yeni keşifler, 2020’li yıllarda başlatılması planlanan NASA’nın yaklaşmakta olan Europa Clipper misyonuna yardımcı olacak. Bununla birlikte astrobiyolog (uzay biyolojisi uzmanı) ve bir analist olan Keith Cowing, uzay ajansının Satürn’ün neredeyse buz gibi olan uydusunda, hidrotermal bölgeler içindeki “kimyasal aktivite” keşfini açık edeceğine inanıyor.

Jupiter’in Europa uydusunda yapılan gözlemlerde Buzul yüzeyde su fışkırtan bir baca keşfedildi.

ENCELADUS NASIL BİR YER?

Enceladus, 28 Ağustos 1789’da William Herschel tarafından keşfedildi. Ancak iki Voyageruzay aracı Voyager 1 ve Voyager 2’nin 1980’lerin başında yakınından geçene kadar hakkında pek az şey biliniyordu. Yüzeyi tamamen buzlarla kaplı gezegenin kalın buz tabakası altında bir okyanus bulunuyor. Gökbilimciler, Enceladus’un hayat için gerekli koşulları elinde tuttuğunu iddia ediyorlar. Enceladus üzerinde hidrotermal deliklerin bulunması, büyüleyici olmanın ötesinde bir şey. Çünkü uzmanlar, Dünya üzerindeki yaşamın da bu şekilde başladığını ispatlamışlardı.

Yeşil çizgi ile belirtilen kısım Hubble teleskobunun Europa uydusu üzerinde gözlemlediği su çıkış ağızlarını belirtiyor. Çember içine alınmış alan ayrıca Europa’nın yüzeyindeki sıcak bir bölgeye karşılık geliyor. Harita ise Galileo uzay aracının gözlemlerine dayanıyor.
NASA / ESA / STScI / USGS

Haber Gözcüsü

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...