Buluşlar Endüstri

Teknoloji Dövmeleri Vücudunuzu Saracak

Giyilebilir teknoloji büyük küçük bütün teknoloji firmalarının ilgi ve odak noktası olmaya başladı. Bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojiler artık yanımızda.

Apple ve Samsung’un akıllı saatleri ve Google’ın akıllı gözlüğü Google Glass henüz kullanıcı için aranan verime ulaşmış değil. Ancak yakın gelecekte giyilebilir teknolojinin hayatımızın her alanında olacağını söylemek mümkün.
Chaotic-Moon-Logo

Bu konuda Chaotic Moon isimli firmanın geliştirdiği yeni bir teknoloji ise beni bir hayli heyecanlandırdı. Kendi adını Kaos Teorisinden alan bu firma inovasyona büyük önem veriyor. Devre kartlarını metal alaşımlı iletken bir mürekkeple deri üzerine işleyebildikleri bu teknolojiye Tech Tats adını vermişler. Yani Technology Tattoos – Teknoloji Dövmeleri.

oriente20_tat

Bu teknoloji sayesinde insan vücudu, bir ressamın tuvaline aktardağı ihtişamlı bir resim gibi, mühendislerin elektronik tasarım sahası olabilecek. İnsan vücuduna işlenebilecek olan sinyalizasyon aygıtları, akıllı cihaz devreleri, mikrorobotlar,tarayıcılar, sensörler ve çipler ilk anda benim aklıma gelen çeşitli kullanım yerleri.

Tech Tats’in daha da gelişmesi ve  bu teknolojiye ulaşabilmek için oldukça sabırsızlanmaktayım. Şu an için kullanım yeri olarak sağlık ön planda gibi görülüyor. Şirketin tanıtımında vücut sıcaklığı, kan basıncı, kalp ritmi, sağlık durumu, konum bilgisi ve tanılama gibi verileri mobil cihazlara aktarabildiğini görüyoruz.

c74c59d753efdc2c25911b1c92e6bcb1

Kullanılan mürekkep ve donanımlara baktığımızda üst düzey bir teknolojinin varlığından söz edebiliriz fakat henüz bir problemi aşamamışlar. O da hala klasik bir enerji sağlama yöntemi kullanıyor olmaları. Vücuda yerleştirilecek piller akılcı bir çözümle montajı sağlandığı zaman dövme teknolojisinin hızlıca yayılacağı kanaatindeyim. Aksi takdirde karmaşık bir kablolama ile besleme pek de akla yatkın değil.

Özellikle dövme severlerin oldukça ilgisini çekebilecek bu çalışmalar, yakında dövme severlerin etrafımızda ışıltılı ve pırıltılı gezmesini sağlayabilir. Teknolojiniz bol olsun.

 

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...