TEKNOLOJİ

Türkiye, Antarktika’da ilk araştırma istasyonu kurmak için ortaklar arıyor

“Türkiye, Antarktika’da düşük maliyetli bilimsel araştırma istasyonu kurmak için ortak ülkeler arıyor” – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuşmasında.

Perşembe günü (23 kasım) TBMM’de gazetecilere konuşan Özlü, Türkiye’nin Antarktika’da bir istasyon kurmadan önce üç kere bilim insanları ekibini kıtaya gönderme şartını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Bakan, “İlk takımı geçen sene gönderdik, bu yıl iki kez daha gezi yapılacak” dedi. Bakan, Türkiye’nin bu projeye 5 milyon Türk lirası (1.27 milyon dolar) ayırdığını, ancak maliyetleri düşürecek ortak bir devlet arayışında bulunduklarını belirtti. Türk yetkililerin olası bir işbirliği için İngiltere ve Şili ile iletişimde olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl, tarihi bir ilki gerçekleştirerek, tıp doktorları, botanikçiler, araştırma ve jeoloji mühendisleri ve yedi Türk üniversitesinden okyanus araştırmacısı da dahil olmak üzere 14 Türk araştırmacıdan oluşan bir ekip, iklim değişikliğinin etkisini incelemek üzere bilimsel bir misyonla Antarktika’ya gitti.

Mart ayında başka bir grup da kıtadaki temel için önfizibilite çalışmaları gerçekleştirdi.

Antarktika, Türkiye’nin de katıldığı Antarktika Antlaşmasının 1959’da Washington’da imzalandığından beri bilimsel bir koruma altındadır.

Kıta yeryüzünün en soğuk yeri olarak düşünülmektedir. En düşük sıcaklık 1983’te eksi 89 derece (eksi 128 Fahrenheit) olarak kaydedildi. Yaz aylarında sıcaklık eksi 15 dereceye (5 Fahrenheit) veya eksi 5 dereceye (23 Fahrenheit) yükselir.

Bilginiz için bildirelim ki, Türkiye’nin ilk kutup araştırma merkezi olan, PolRec olarak da bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Polar Araştırma Merkezi 2015 yılında kurulmuştur. Merkezin misyonu, Antarktika üzerine araştırma yapmak ve Türkiye’nin uluslararası bilim camiasında görünürlüğünü geliştirmektir.

Çeviri: İlhama Gasımzada

Kaynak: dailysabah.com