Yapay Zeka

Patlayıcıların Kokusunu Alan Bilgisayarlar

Oshi Agabi, insanların sadece yürüyüp geçebilecekleri, hiçbir görünür güvenlik sistemi olmayan havaalanları tasarlıyor.

Nijeryalı Oshi Agabi, Tanzanya’daki TED buluşmasında nöronlardan oluşan bir bilgisayar sisteminden söz etti.

Koniku Kore adı verilen modem benzeri cihaz gelecekteki robotların beyni olabilir.

Google’dan Microsoft’a tüm büyük teknoloji şirketleri, insan beynini model alarak yapay zeka geliştirebilmek için yarışıyor.

Yapay zeka matematiksel denklemler konusunda çok daha yetenekli olsa da, birçok bilişsel alanda insan beyni çok daha yetenekli. Örneğin bilgisayarın bir kokuyu algılamasını sağlamak muazzam derece büyük bir bilgisayar enerjisi gerektirmektedir.

Oshiorenoya Agabi beyin temelli bilgisayar sistemi geliştirmek istiyor.

İnsan beynini örnek alarak yapay zeka geliştirmeye çalışan Agabi, “Biyoloji teknolojidir. Öğrendiklerimizin ve icat ettiklerimizin çoğu beyni kopyalamaktan ibaret” diye konuştu.

Koniku üzerinde çalışmaya bir yıl önce başlayan Agabi, 1 milyon dolarlık bu yatırımın şu an güvenlik sektöründe 10 milyon dolarlık bir kar getirdiğini ifade etti.

Koniku Kore koku alma yeteneğine sahip yaşayan nöronlar (kokuyu tespit edip tanımlayabilen sensörler)  ve silikonun bir karışımı.

Agabi “Nöronlara ne yapmaları gerektiği hakkında emir verebilirsiniz, çalışmamızda onlara patlayıcıları tespit etmelerini söylüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu. O, böyle cihazların havaalanlarının belli noktalarında kullanılmasıyla, güvenlik kuyruklarında bekleme zorunluluğu olmaksızın yolcuların uçaklara varabilecekleri bir gelecek hayal ediyor.

Bu cihaz patlayıcı dedektörü olarak kullanılabileceği gibi, hastaların havaya solunum yoluyla saldığı hava moleküllerini de tespit edebilecek.

Kaynak
http://www.bbc.com/news/technology-40935771

 

 

Utku Işık

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Doktora Öğrencisi

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...