Buluşlar Yapay Zeka

Yapay Zeka Derin Düş’ün Sanat Eserleri

Yapay zeka Derin Düş (Deep Dream) tarafından ortaya konmuş bir resim

Aslında başlığa sanat eserleri yazmak ne derece doğru bilemiyorum. Fakat burada anlatacağımız yapay zeka ürünü Gugıl (Google) tarafından geliştirildi ve amaçları yapay zekanın sanat eserleri ortaya koyabileceğini göstermek.

Sanat eserleri insanların düşünceleri, hayalleri, derin düşleriyle şekillenir ve hayat bulur. Peki bir yapay zeka gerçekten insan gibi düşünebilir mi? Derin düşlere dalarak ruhumuzu okşayan bir beste yapabilir mi? Ya da Leonardo Da Vinci gibi resim yapabilir mi?  Bir kitap veya senaryo yazmak yapay zekanın işi olabilir mi?

İşte Gugıl’ın yapay zekası bu sorulara yanıt arıyor. Gugıl ona “Deep Dream” yani “Derin Düş” adını verdi. Görevi insanlar gibi derin düşünerek, yapay zeka sinir ağlarını kullanıp örüntüleri tanıyarak gördüklerini yepyeni resimlere çevirmek. Aslında yapay zeka Derin Düş bu zamana kadar gördüğü tüm resimlerden ve fotoğraflardan ilham alarak ona verdiğiniz yeni bir görüntüyü yorumluyor. İlginç olan şu ki Derin Düş bu işlem sırasında ilham kaynağı olarak çoğunlukla doğayı kullanıyor. Biz insanlar da bunu yapmıyor muyuz?

Derin Düş’ün çalışmalarına örnekler verip konuyu somutlaştıralım.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yukarıdaki fotoğrafları Derin Düş’e yükledikten sonra ona nasıl çalışması gerektiğini anlatan bazı yönergeler izleyebildim. Derin Düş bu yönergeler doğrultusunda yapay zeka algoritmasını çalıştırıp önceki deneyimlerinden faydalanarak ortaya bazı resimler koydu. Bunların kiminde görsel açıdan oldukça başarılı iken, bana göre bazılarında bir o kadar başarısız. Fakat hepsinde doğadan ve başka sanat eserlerinden izler göze çarpıyor. Bu görsellerdeki gözlemlerime dayanarak yapay zekanın doğayı ve sanatçıların çalışmalarını analiz edip öğrendiği kanısına varabiliriz diye düşünmekteyim. Fakat bu öğrendiklerini her durumda doğru kullanamadığı da açık. Türk deyimiyle karadüzen bir çalışma mantığı var gibi görünüyor.

Ben, zaten eser niteliği taşıyan bu fotoğrafları, yapay zekanın başka birer sanat eserine dönüştürdüğü kanısında değilim. En azından bunun için şimdilik çok yetersiz. Öte yandan bunlar bir sanat eseri sayılacak olursa eğer kime ait olacak? Bu eserlerin sahibi Derin Düş mü? Fotoğrafı çeken kişi mi? Yoksa Derin Düş’ün mucitleri mi? Ya da bunlar imece bir çalışma sayılabilir mi?

Belki bir gün gerçekten tamamen kendi üretimiyle yapay zeka bir eser ortaya koyar ve o gün korkulacak yeni bir sorunumuz daha olmuş olur. Çünkü sanatın insanların elinden çıkıp bilgisayarlara taşınması insanın beynini, hayal gücünü tembelleştirecek ve yaratıcılığa darbe vuracaktır.

Yine de bugün Gugıl’ın ücretsiz olarak herkesin kullanıma açtığı yapay zeka Derin Düş’ü incelememizde yarar görüyorum. Onunla çalışmak için aşağıdaki bağlantıdan Derin Düş (Deep Dream) çalışma betine gidip keyifli zaman geçirebilirsiniz.

https://deepdreamgenerator.com/

 

Dipçe: Görsellerinden faydalandığım Unsplash‘te yayın yapan fotoğrafçılara teşekkür ederim.

Google’dan Sanatı, Tarihi ve Bilimi Bir Araya Getiren Uygulama

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...