Tıp Yaşam

Çiğ Tavuğu Yıkayanlar Dikkat! Tavuk Yıkanmamalı

Çiğ Tavuk Neden Yıkanmamalı?

Yiyecek konusunda oldukça titiz bir toplumuz ve yüksek tavuk tüketimi yapıyoruz. Çoğumuz bu tavukları pişirmeden önce çeşmenin altında silke silke güzelce yıkarız. Şimdiye kadar bu yıkama içimizin rahat etmesini sağlamıştır. Artık bu fikir sizlere çekici gelmeyecek.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi (CDC) Amerika’da her yıl 3000 kişinin gıda kaynaklı hastalıklardan öldüğünü tahmin ediyor. Çiğ tavuk, “Kampilobakter” olarak adlandırılan bakteriyi içerir ve gıda zehirlenmelerinin önemli bir kısmı bu bakteriden olmaktadır. Pişirmeden önce tavuğu yıkamak yapabileceğiniz en kötü şeydir.

Kümes hayvanlarının dışkılarından geçen bu bakteri onu yıkadığınızda üstünden gitmez. Yıkarken sağa sola sıçrayan sular ile bakteri etrafa yayılır. Bakteriyi çeşmenin altından çıkardığınızda tavuktan damlayan sular bakteriyi mutfağınıza yaymaya devam eder. Suların sıçradığı önlüğünüz, çatal, bıçak, kaşık, kesme tahtası, su gideriniz ve su ile temas eden her yer kampilobakter ile dolar. Ayrıca ellerinize su yolu ile geçen bakteriler dokunduğunuz her yere dağılmaya devam eder.

Su damlacıkları 50 santimden fazla mesafeye rahatça sıçrayabilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilmesi için sadece birkaç kampilobakter bulaşması yeterlidir.

Bunun Yerine Yapılması Gerekenler

Öyleyse bu kötü bakterilerden yıkamadan nasıl kurtulacağız? Ne gibi önlemler alacağız? Curiosity bunun için şu önerilerde bulunuyor;

  • Çiğ tavuğu örtün ve soğutun. Bulaşmış suları diğer yiyeceklere damlatmamak için tavuğunuzu buzdolabının altına yerleştirdiğinizden emin olun.
  • Ellerinizi yıkayın ve kullanılan aletleri yıkayın. Çiğ tavukla temas eden her şeyin iyice temizlendiğinden emin olun.
  • Tavuğu iyice pişirin.
  • Tavuğunuzun etrafında açık meyve suları ve kırmızı et olmadığından emin olun.
  • Varsa, tavukların en az 74ºC ulaştığından emin olmak için bir et termometresi kullanın.

Haberi paylaşıp insanları bilgilendirmenizi rica ederiz. 

Kaynak

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...