Yaşam

2016 Yılında Bilim Dünyasında Neler Oldu?

İnsan Yapımı İklim Değişikliği Buzul Çağını Baskılamış Olabilir Mi?

Bilim adamları bizi sürekli olarak küresel ısınmanın Dünya üzerindeki uzun vadedeki olası etkileri konusunda uyarıyor ama yapılan yeni bir çalışma insanlığın karbon ayak izinin neredeyse hayal edilemez bir zaman ölçeğinde iklim değişikliğine yol açtığını söylüyor. Araştırmacılar atmosferdeki CO2 salınımının doğal olarak meydana gelecek bir sonraki buzul çağını baskıladığını söylüyor. Yani yeni bir buzul çağından geçmemiz için iki kat zaman gerekecek.

Dünyayı şekillendiren bir doğal oluşumun akıl almaz bir biçimde insanlar tarafından fosil yakıtlar yakılarak engellenmesi demek olan bu duruma göre gelecek 100.000 yıl içinde dünya bir buzul çağı görmeyecek. Bunun dünya üzerindeki etkilerini hayal etmek gerekirse günümüzdeki bereketli toprakları, nehirlerin ve göllerin şekillenmesini son buzul çağına borçlu olduğumuzu göz önünde bulundurmamız gerekir.

 

SSD Hard Disk Teknolojisinde Hangi Aşamadayız?

Japonya menşeili FixStars adlı şirket SSD dünyasında büyük bir aşama kaydederek 13 TB boyutunda bir katı hâl sürücüsü (SSD) üretti. (SSD-13000M) Saniyede 580 MB okuma, 520 MB yazma hızına sahip olan SSD-13000M’yi rakipleriyle kıyasladığımızda ise SanDisk’in 6-8 TB, Samsung’un ise 4 TB civarlarında olduğunu bilmek yeterli olacaktır.

 

En Parlak Süpernova: ASASSN-15lh

Süpernovalar patlayarak hayatlarının sonunda galaksiye ağır elementler ve enerji yayan yıldızlardır. Bazı tiplerinin zirve parlaklıkları hemen hemen aynıdır fakat son yıllarda aşırı ışık yayan yeni tip bir süpernova bulundu. Araştırmacılar ASASSN-15lh’nin şimdiye kadar keşfedilen en parlak süpernova olduğunu belirtiyor. Aşırı ışık yayan süpernovalar genellikle yıldız oluşturan cüce gök adalardan çıkmasına rağmen ASASSN-15lh, nispeten daha büyük ve sessiz bir galakside ortaya çıkmış gibi görünüyor.

 

İlk Kafa Nakli Gerçekleştirildi

2015 yılında New Scientist dergisine ilk kafa naklini gerçekleştirmek istediğini ifade eden İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir maymuna kafa nakli yaparak bu hedefinde büyük bir aşama kaydetti. Yine New Scientist dergisine konuşan Canavero insanların bu naklin imkansız olduğu yönündeki düşüncelerini değiştirmesi gerektiğini, bu naklin insanlarda da mümkün olduğunu ve buna çok yaklaştıklarını söyledi. Halen Çinli ve Güney Koreli bilim insanlarıyla beraber bu konuda üzerinde çalışan Canavero’nun bu girişimi dünyada ilk değil. 1970 yılında Robert J. White da aynı şeyi denemiş ve ilk bulguları olumlu sonuç veren nakil 9 günün sonunda vücudun kafayı reddetmesiyle yarım kalmıştır. Harbin Tıp Üniversitesinde yapılan bu nakilde ise maymun herhangi bir nörolojik yara almaksızın ameliyattan canlı çıkmış ve 20 saat sonra etik nedenlerden dolayı öldürülmüştür.

2017 yılında ilk defa bir insan üzerinde denenecek olan ve 40 milyon dolarlık bir maliyete sahip olan bu ameliyata birçok bilim insanı şüpheyle yaklaşsa da Canavero kendisini başarıya çok yakın görüyor.

 

Güneş Sisteminin Bilinmeyen Kardeşi: Gezegen 9

Gezegen 9 olarak veya Phattie takma adıyla anılan, güneş sisteminin dokuzunce gezegeni olduğu düşünülen fakat henüz gözlemlenemeyen gezegene dair bazı ipuçları bulundu. Plüton Katili olarak bilinen Mike Brown ve ekibinin çalışmasının ortak sonucu olan bu ipuçlarına rağmen gezegen henüz gözlemlenemedi. Dünyanın on katı büyüklüğündeki gezegenin Güneş etrafındaki dönüşünü ortalama 15.000 yılda tamamladığı düşünülüyor.

 

Azot Ayak İzimiz Hesaplandı

Karbon ayak izimizi ve bunun nasıl kontrol altında tutulabileceğimizi öğrendik. Peki ya azot ayak izimiz? Doğaya reaktif azot salınımımız son 150 yılda 10 kat arttı. Kontrol altında tutamadığımız bu durum hava ve su kirliliğinden kaynaklanan ölümlerin artması, asit yağmuru, Büyük Set Resifi gibi ekosistemleri tahrip etmek gibi bir çok kötü sonuç doğuruyor. Bu nedenle 188 ülkeden insanın azot ayak izini ve tam olarak nerede buna sebep oldukları hesaplandı.

Sydney Üniversitesinden Arunima Malik azot salınımını azaltmak için azotun nerede üretildiğini değil nerede tüketildiğini de bilmemiz gerektiğini vurguluyor. Malik ve ekip arkadaşları 188 ülkede yaptıkları araştırmada azot salınımından sorumlu olarak dört ülkeyi belirlediler: Çin, Hindistan, ABD, Brezilya. Sonuçlar azot salınımını kontrol altında almak için uluslararası antlaşmalar gerektiğini gösteriyor.

 

Google’un Yapay Zekâsı Go Oyunu Ustasını Yendi

Yapay zekânın dama, satranç, tavla gibi oyunlarda başarılı olduğunu ve bu oyunların ustalarını yendiğine çokça şahit olmuştuk. Fakat GO oyununun daha fazla hamle seçeneği yüzünden yapay zekâyı daha çok zorlayacağı, hatta yenemeyeceği düşünülüyordu. Fakat Google DeepMind tarafından üretilen Alpha Go yazılımı Avrupa Go şampiyonu olan Go oyunu ustalarından Fan Hui’yi yenerek tarihi bir başarıya imza attı.

 

Kâinatın En Yaşlı Galaksisi Tespit Edildi

Hubble Uzay Telekopu’yla, gezegenimize yaklaşık 32 milyar ışık yılı uzağında bulunan GN-z11 galaksisi tespit edildi. GN-z11 galaksisi 13.4 milyar yıllık yaşıyla ve Big Bang’ten 400 milyon yıl sonra ortaya çıkmış bir galaksi olmasıyla da evrenimizin tarihi hakkında bazı ipuçları veriyor.

 

SpaceX Falcon 9’u İlk Defa Yüzen Platform Üzerine İndirdi

Dünya bilim tarihine geçecek amaçlarıyla bilinen SpaxeX şirketi Falcon 9 roketini okyanusta bulunan insansız yüzen platforma indirmeyi başardı. Daha önce birçok defa başarısız olup sonunda sorunsuz bir dikey iniş gerçekleştiren SpaceX bilim severlere bir örnek oldu. Başarılan işin önemini anlamak açısından şu bilgiyi göz ardı etmemek gerekir: Falcon 9’un boyu ortalama 68 metredir. Boğaziçi Köprüsü’nün sudan yüksekliğinin de 64 metre olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu büyüklükte bir roketi hareketli bir platform üzerine indirmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliriz.

 

En Eski Fosiller Olan Stromatolitler Bulundu

Dünyadaki yaşamın ilk işaretlerinden olan ve yeryüzünün tespit edilen en eski fosilleri olan Stromatolitler, Batı Avustralya’nın Shark Körfezinde bulundu. Ortalama yaşları 3.7 milyar olarak düşünülen stromatolitlerin yapısı hakkında bilim adamları kesin bir yargıya henüz varamadı.

 

İlk Üç Ebeveynli Bebek Dünyaya Geldi

Ender genetik hastalıklara sahip annelerin bu hastalıklarının çocuklarına da geçmemesi için denenen ve tartışmalı bir olan yöntem ile ilk üç ebeveynli bebek dünyaya geldi. Mitokondri bağışı olarak da anılan bu yöntemde annenin sağlıklı DNA’sı alınıp bağış yapan kişinin mitokondrisiyle birleştiriliyor ve sağlıklı bir yumurta elde ediliyor.

 

Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

İnsanlığın en eski atalarından olduğu kabule edilen 3.2 milyon yaşındaki Lucy’nin mevcut kemikleri üzerinde araştırma yapan bilim insanları Nature dergisinde bir çalışma yayınladı. Kemikte kırılma ve ezilmeleri inceleyen ekip Lucy’nin ağaçtan düştüğü kanısına vardı. Ortopedik cerrahiden faydalanılarak yapılan araştırmada bir diğer bulgu da Lucy’nin ağaçtan düşerken düşüşü yavaşlatmak için ellerini kullanmış olabileceği.

 

Her Kan Grubuna Verilebilecek Yerli Yapay Kan Üretildi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi en Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı 3 yıllık çalışmaları sonucu yapay kan ürettiklerini belirtti. 20 kişilik bir ekibin çalışmasının ürünü olan yapay kan yaralanmalarda ilk müdahale aşamasında kullanılacak. Grubu olmayan yapay kan hastayı ölümden kurtardıktan sonra vücuttan atılacak. Şuan deney çalışmalarını yapan ekip bir senenin sonunda çalışmayı bitirmeyi hedefliyor.

 

Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren’e Dünya Birincilik Ödülü

Dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden ölmesinden etkilenip kalp hastaları bir şey yapmaya karar veren Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren giyilebilir kalp bili buluyla Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (Junior Chamber International-JCI) tarafından medikal yenilik alanında dünya birinciliğine layık görüldü. MIT Technology Review dergisinin 2015 yılında derlediği 25 Yaş Altı 35 Yenilikçi ve Forbes Dergisinin 30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı listelerinde yer alan Canan Dağdeviren, meme kanseri için de bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

 

İTÜ Öğrencileri 3D Yazıcıyla Biyonik Uzuvlar Üretmeye Başladı

İTÜ Astero Biyonik ekibi İTÜ çekirdek bünyesinde geliştirdikleri proje ile 3D yazıcıyla biyonik uzuvlar üretip bunları ücretsiz dağıtıyor. Ortalama 30 TL’ye mâl ettikleri uzuvların 1 ila 2 yıllık kullanım süresine sahip olduğunu öngörüyorlar.

 

İçerikler

Kamer Elciyar

Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Yaşamayı, bilimi, sanatı ve Dünya'yı açıklamamı sağlayan her şeyi seviyorum.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...