Dünya Evren UZAY

Ay’ın Oluşumuna İlişkin Yeni ve Daha Kapsamlı Bir Teori Öne Sürüldü

Şu anda Ay’ın oluşumu hakkındaki en çok kabul gören teori, Ay’ın Dünya’nın ilk hâlinden ve Mars büyüklüğünde başka bir gezegenden oluştuğu üzerine. Fakat İsrail’deki Weizmann Bilim Enstisü yeni çalışması ile Ay’ın yapısının oluşumu hakkında yeni bir teori öne sürdü. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan çalışma, Ay’ın neden Dünya ve tespit edilemeyen diğer bir gezegene ait parçalardan eşit olarak değil de daha çok Dünya’ya ait maddelerden oluştuğunu açıklıyor.

Çalışmanın başyazarı Dr.Raluca Rufu ve arkadaşları gezegensel bir hacim ile dünyanın 4.5 milyar yıl önce çarpışması durumunda neler olabileceğiyle alakalı bazı matematik simülasyonları hazırladı. Bu testlerde çarpışmalar dünyadan ve diğer kütleden diskler fırlamasına sebep oldu ama bu cisimler daha çok dünyaya aitti.

Sonuçları inceleyen ekip Ay’ı oluşturmak için ortalama 20 çarpışmanın olması gerektiğini belirtti. Rufu ise bununla alakalı olarak Ay’ın oluşumunun organik bir süreç olduğunu, bu yüzden günümüzde tek çarpışma teorisinin aksine Ay’ın küçük ve daha fazla çarpışmadan oluşması gerektiğini ve Ay’ın oluşumunu bir çarpışma yerine birden fazla çarpışmayla açıklamanın daha doğal bir yol olduğunu söyledi. Çünkü güneş sisteminin ilk zamanlarında çarpışmalar günümüzdeki kadar az değildi.

Rufu ayrıca günümüzdeki teorinin Ay’ın yüzeyindeki kayaların dünyadakilere neden benzediğini tam olarak açıklayamadığını belirtti. Ekip, yazdığı makalede proto-dünya ve diğer kütlelerin Ay’ın oluşumuna etki eden çarpışmalarının Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarında çok fazla olduğunu öne sürdü.

Bu teoriyle ilişkin kanıtlar muhtemelen Ay’ın merkezinde bulunuyor. Yani eğer Dünya’nın ve Ay’ın iç kısımları beklenenden az karışmışsa geçmişe dair çarpışmaların izlerini taşıyor olabilir.

İçerikler

Kamer Elciyar

Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Yaşamayı, bilimi, sanatı ve Dünya'yı açıklamamı sağlayan her şeyi seviyorum.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...