Dünya

Dünya’nın Merkezindeki “Kayıp Element’in” Bulunduğu İddia Edildi

Dünya’nın iç çekirdeğinde bulunduğu varsayılan ve “kayıp element” olarak adlandırılan madde, Japon bilim insanlarınca açıklandı.

Dünya’nın iç çekirdeğinde nikel ve demir elementleriyle birlikte bulunduğu düşünülen üçüncü elementin ne olacağına dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Japonya’daki Tohuku Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar uzun yıllar süren araştırmalarının ardından “kayıp element” olarak nitelendirilen maddenin silikonolabileceğini açıkladı.

Tohoku Üniversitesi’nden baş araştırmacı Eiji Ohtani BBC’ye yaptığı açıklamada “Silikonun önemli bir element olduğuna inanıyoruz. Dünyanın iç çekirdeğindeki ağırlığın yüzde 5’i demir-nikel alaşımında çözünmüş silikon olabilir” dedi.

Dünya’nın iç çekirdeğinin yaklaşık bin 200 kilometre çapında olduğu düşünülüyor. Yüksek basınç ve sıcaklıktan dolayı bu bölgede herhangi bir veri elde etmek oldukça zor. İç çekirdeğin ağırlıkla nikel ve demir alaşımından oluştuğu biliniyor. Ancak iç çekirdekteki aşırı sıcaklık ve basınçtan dolayı bu alaşım kristalleşmiş bir halde bulunuyor. İç çekirdekte bulunan nikel oranının yüzde 10, demir oranının ise yüzde 85 olduğu tahmin ediliyor.

Eiji Ohtani ve ekibi, ne olduğu belirlenemeyen yüzde 5’lik kısmın ne olduğunu anlamak için demir ve nikel alaşımı hazırlayıp, silikonla karıştırdılar. Daha sonra bu karışımı dünyanın iç çekirdeğinde bulunan büyük basınç ve ısıya tabi tuttular. Uzmanlar, bu karışımın iç çekirdekten alınan sismik verilerle örtüştüğünü buldular.

Bu araştırmanın doğruluğunun kanıtlanması halinde bilim insanları Dünya’nın nasıl oluştuğu sorusunun cevabına bir adım daha yaklaşılacağına inanıyor. Öte yandan bazı araştırmalar iç çekirdekte bulunan üçüncü elementin oksijen olabileceğini iddia ediyor.

Ayrıca iç çekirdekte bu kadar fazla silikonun bulunması Dünya’nın canlı yaşamına uygun olduğu sorusuna bir yanıt olabilir. Araştırmacılar silikonun erken dönemde yer kürenin altına girmesi nedeniyle Dünya’nın oksijen bakımından daha zengin bir yer olabileceğini belirtti.

Kaynak: BBC – NTV

 

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...