Dünya

İstanbul Boğazı Tekrar Donabilir!

Bilim insanlarına göre, Dünya önümüzdeki 30 yıl içinde “kısa zamanlı bir buz devrine” girebilir. Tahminlere göre sıcaklıklar 2021 yılında düşmeye başlayacak. 2030 yılında kısa süreli bir buz devrine girilecek.

Matematiksel hesaplamalara göre güneşten gelen solar dalgaları hızla düşecek. 2021’de başlayacak olan bu sıcaklık düşüşü 33 yıl sürecek ve bunun sonucu olarak 2030 yılında tüm dünyada küçük bir buz devri yaşanacak, küresel ısınmanın etkileri kısa süreli olarak duracak. Bilim adamları bu süreyi içerisinde küresel ısınmanın etkilerini düşünüp, dünyayı kirleten alışkanlıklarımızı gözden geçirmek için bir fırsat olarak görüyor.

Daha önce Güneşteki patlamaların ciddi oranda azalması sebebiyle Kuzey yarımkürede yaşanan kısa zamanlı buz devri 1645-1715 yılları arasında meydana gelmişti. 2021 yılından itibaren 33 yıl boyunca sıcaklıkların düşecek olması sonucunda İstanbul Boğazı’nın tekrar donabilme ihtimaliyle karşı karşıya kalması demektir. İstanbul Boğazı 401, 1621,1929 ve 1954 yıllarında donmuş ya da Karadeniz’den kopup gelen buz kütleleri ile kaplanmıştır.

Ancak yaklaşık bu 33 yıllık süre küresel ısınmanın dünyaya verdiği zararları onarmak ve alternatif enerji kaynakları üretmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.

Güneş yaydığı ısı bakımında 11 yıllık döngüler izliyor. Güneş azami sıcaklık verdiği 11 yıllık dönemden sonra ısısında düşüş görülmeye başlanıyor. 30 yıllık bu süreçte küresel ısınmanın etkileri azalacak fakat 2050’li yıllarda küresel ısınma tekrar başlayacak.

Küresel ısınmaya 30 yıllık bir ara veriyoruz diyebiliriz. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için kısa bir süremiz var. Gelecek kuşakların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için çok önemli enerji politikalarına ve bir dizi önlemlere ihtiyacımız var.
Kaynak