Canlı Bilimi Evren Yerbilim

Yaşam Barındırabilecek Bir Dünya: Enceladus

Bu görsel Satürn'ün uydusu Enceladus'un iç katmanlarını gösteriyor. Peki bu görsel bize ne anlatıyor?
Satürn’ün uydusu Enceladus‘un yüzey altındaki okyanusunda Cassini tarafından dev hidrotermal bacalar keşfedildi. Hidrotermal bacalar, Dünya okyanuslarında birçok yerde bulunuyor ve magma ile ısınan suyun yukarı fışkırmasıyla oluşuyor. Dünya’da hidrotermal bacalarda bazı mikroorganizmalar yaşıyor ve bunlar Güneş ışığına hiç ihtiyaç duymadan yaşayabiliyorlar. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor;
“Enceladus yaşam barındırıyor olabilir mi?”
Dünyada hidrotermal baca
Dünya yaşamının okyanus dibindeki hidrotermal bacalarda başladığını düşünüyoruz. Çünkü ilk canlılık ototrof ya da heterotrof değildir. Daha açık anlatmak gerekirse birbirini yiyerek ya da güneşten beslenerek oluşmamıştır. İlk canlılık kemotrof olarak oluşmuştur. Kimyasal enerji ile beslenen inorganik ve organik maddelerin dönüşümleri gözlenmiştir. 

Kemotrof canlılığın var olabilmesi için çeşitli kimyasal tepkimeler gereklidir ve bu tepkimeler için farklı sıcaklık ortamları var olmalıdır. Bunu sağlayacak enerji, Enceladus tabanında keşfedilen jeolojik hareketlerin keşfi ile doğrulanmıştır.  Tabanı sıcak magma, tavanı okyanus buzulundan oluşan Enceladus’un okyanusunda tüm sıcaklık dereceleri var olabilir.

Suyun yanında hidrojen, oksijen ve azot gibi elementlere de sahip olan uyduyu dünya koşulları ile karşılaştırdığımızda hidrotermal bacaların çevresinde yaşamın oluşabileceğinden söz edebiliyoruz. Çünkü uygun sıcaklık koşullarında, yeterli enerji ile sağlanacak bir bütünleşme canlılığın temellerini atmış olabilir. Başka bir gezegenden gelen canlılığı da bu okyanuslarda barındırmış olabilir.

Özetle Enceladus uydusunda keşfedilen canlılık oluşumuna yönelik belirtiler bunlardır. Sırada Enceladus’a sonda fırlatmak var. Gelecek bizlere yaşam sorusunun yanıtını verecek.

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...