UZAY

Gök Saray-2’nin Uydusu Uzay Aracından Ayrıldı

Gök Saray-2 Yan Uydusu

Çin Teknoloji Enstitüsü tarafından Gök Saray-2 (Tiangong-2) Uzay Laboratuvarı’nın yan uydusu 23 Ekim sabah saatlerinde Gök Saray-2’den ayrılma işleminin başarıyla gerçekleştiği belirtildi.

15 Eylül 2016 tarihinde Gök Saray-2 Uzay Laboratuvarı uzaydaki yörüngesine oturmasından bu yana 40 gün geçti.

Yan uydunun ayrılışı
Yan uydunun ayrılışı

Çinli astronotlar Cing Haypeng (Jing Haipeng) ve Çen Dong (Chen Dong) el kameraları ile yan uydunun Gök Saray-2’den ayrılış anını kayıtlara aldıktan sonra Dünya’daki üsse gönderdiler.

Bilim adamlarının açıklamalarına göre; Gök Saray-2’nin yan uydusunun ağırlığı 47 bin kg olup bir fotokopi makinesi kadar boyutu olduğu açıklandı. Bu cihazda yörünge kontrolü, kıvrak hareket sensörü, akıllı görev işlemleri ve Uzay-Dünya arasındaki telekominikasyon sistemini sağlayabilme gibi özellikler mevcuttur. Şencou-7 uzay aracının yan uydusu ile karşılaştırıldığında daha küçük, daha güçlü  ve daha fazla özelliklere sahip ileri teknolojili yan uydu olduğu anlaşılıyor.

Ekim ayının sonuna doğru yan uydu bir kaç yörünge kontrolü yaptıktan sonra Gök-Saray-2 ve Şencou-11 insanlı uzay aracının birleşik olduğu uzay istasyonuna doğru tekrar yakınlaşacaktır. Bu yakınlaşma evresinde cihazın çevresini de kontrol edecek ve daha sonrasında Gök Saray-2 ile arasındaki mesafeyi koruyarak uzay aracını takip edecek bu şekilde uzay aracı için bazı teknolojik testler yapacaktır.

Berkcan Yalçın

Ankara Üniversitesi Sinoloji ABD. (Çinîyat) mezunu. Bilimdili.com çevirmen ve yazarı. Şu anki ikamet yeri Pekin, ÇHC.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...