Arkeoloji

40 Bin Yıllık Mağara Resimleri Bulundu

Borneo'da bulunan çizim. Luc-henri Fage

Araştırmacılar Endonezya’nın Borneo adasında, insanoğlunun ilk sanatı olan kaya resimleriyle ilgili bildiklerimizi değiştiren, en eski figüratif kaya resimlerini keşfettiler.

Figüratif sanat, bir bina ya da bir insan gibi somut şeylerin çizilmesidir. Borneo’daki bir mağarada, Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden Maxime Aubert tarafından yönetilen araştırmacı bir ekip, en az 40.000 yıl öncesine tarihlenen bir hayvan resmi bulduklarını söylüyor. Bulgular Nature dergisinde yayınlandı. Araştırma ekibinin lideri Aubert yaptığı bir açıklamadı, “Tarihlendirdiğimiz en eski mağara resim imgesi, tanımlanamayan bir hayvanın büyük bir tablosu, muhtemelen Borneo ormanlarında bulunan bir vahşi sığır türü – bu duvar resmi en az 40.000 yıllık ve şu anda bilinen en eski figüratif sanat eseri” dedi. Resim, Borneo’nun doğusundaki kireçtaşı mağaralarında bulundu. Bölgedeki mağaralarda hayvanlar, insanlar, tekneler ve daha farklı nesnelerin çizildiği birçok kaya resimleri bulunuyor. Ancak yakın zamana kadar bu resimlerin hangi döneme tarihlendiği ortaya çıkarılamamıştı.

20.000 yıl öncesine dayanan diğer resimler insanları tasvir ediyor. Pindi Setiawan

Kaya resimlerinin birisinden alınan kalsiyum karbonat örnekleriyle uranyum serileri kullanılarak resimlerin yaşı öğrenilebildi. Ayrıca ekip birisi 37.200 yıllık diğeri ise 51.800 yıllık olan iki ayrı insan eli izinin yaşını da benzer yöntemlerle ortaya çıkarttı. Bu bilgiler bize Borneo bölgesinde kaya sanatının 52.000 ila 40.000 yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor.

Araştırma ekibi makalelerinde, Borneo’daki kaya resmi sanatının Avrupa ile aynı dönemlerde yaklaşık 45.000 ila 43.000 yıl önce modern insanın Avrupa’ya vardığı dönemde başladığını ortaya koydu. Bu da Avrasya’nın en batı ve en doğu bölgelerinde benzer mağara sanatının görüldüğünü gösteriyor.

Bu durumun bir tesadüf olup olmadığı, birbirine coğrafi ve kültürel olarak bu kadar uzak toplumların büyük göçler yoluyla mı bu sanatı Avrasya boyunca taşıdıkları ise hala gizemini korumakta. Bu bulgu, mağara sanatının bir zamanlar düşündüğü gibi Avrupa’da başlamadığını göstermektedir. Aksine Güneydoğu Asya’nın “buz çağı” sanatçıları tarihte önemli bir rol oynadılar, ancak onlar hakkında bilimadamları hala çok az şey biliyor. Endonezya’daki Bandung Institute of Technology’den (ITB) Pindi Setiawan yaptığı açıklamada, “Borneo’nun buz devri sanatçılarının kim olduğu ve onlara ne olduğunun tam bir sır olduğunu” söyledi.