Arkeoloji

Dünyanın En Eski Ağız Kopuzları Altay Dağları’nda Bulundu

Dünyanın en eski ağız kopuzları Altay Dağları’nda bulundu. Bu bulgular, Rusya Bilim Akademisinin Sibirya bölümü olan Novosibirsk’teki Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden Prof. Dr. Andrew Borodovsky tarafından  ortaya çıkarılmıştır. Bulunan en eski ağız kopuzları, inek veya atların parçalara bölünmüş kaburga kemiklerinden yapılmıştır. Ağız kopuzlarından bir tanesi çalınabilir durumdadır.

Hunlar-Sarmatlar döneminde ki ustalar tarafından üretilmiş ve çalınabilir halde olan ağız kopuz.

Chultukov bölgesinde bulunan üç ağız kopuzlar yarı üretilmiş ve Cheremshanka bölgesinde bulunan ağız kopuzlar ise tam üretilmiştir ve bir ağız kopuzu (1.580 ila 1.740 yıllar sonra) halen çalınabilir haldedir.

Ağız kopuzlar, Altay Cumhuriyeti’ndeki Chultukov Log 9 ve Cheremshanka adlı bölgede kazıbilimciler tarafından  bulunmuştur.

Ağız kopuzları, kaburgaların orta kısmından iki parçalara ayırarak yapılmıştır.

Bu ağız kopuzlarının yapılış  yöntemi, Tuva ve Moğol tarafından yapılan ağız kopuz yöntemlerinden farklıdır. Araştırmalara göre Altay’daki ustalar tarafından yapılan ağız kopuzlar daha geliştirilmiş ağız kopuzlarıdır.

Cheremshanka adlı bölgeden bulunan ağız kopuz.
Eski Altay usta tarafından üretilen etnografik ağız kopuz.

Bu ağız kopuzu, dudak ve dişlerin üzerine yerleştirilir, dili dişlere değdirmeden ve nota üretmek için parmakla koparıp çalınır. Dünyanın en eski çalgılarından birisidir. İnglizcede “Jew’s Harp” denilmektedir ve Yahudiler veya Yahudilik ile alakası yoktur.

Cheremshanka
Chultukov Log 9

Kaynak: The Siberian Times