Arkeoloji Paleontoloji

Fas’ta Yeni Keşifler: H. Sapiens 100.000 Yıl Daha Yaşlı Olabilir

Paleoantropologların “Evrimsel Aden Bahçesi” sıfatıyla onurlandırdıkları “Doğu Afrika” modern insana (H. Sapiens) ait bilinen en eski fosillere ev sahipliği yapıyordu. Ancak geçtiğimiz ay Almanya’da yayınlanan “Nature” dergisi, çok önemli bir keşfi bilim dünyasına duyurdu. Nature’ın keşfine göre, H. Sapiens zannedilenden 100.000 yıl daha yaşlı olabilir.

Birkaç ay öncesine kadar, modern insanın 195.000 yıl önce Etiyopya’nın Omo Kibish bölgesinde ortaya çıktığını düşünüyorduk. Ancak Fas’ta yapılan yeni keşif, Nature’a göre Sapiens’in en az 300.000 yıllık bir tarihi olduğunu ortaya çıkardı.

Fosiller, Fas’ın Yusufiye bölgesinde yer alan Cebel İhud köyünde yürütülen kazılarda keşfedildi. Kazılar, Almanya Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü‘nden paleoantropolog Jan Jack Yublan ve Fas Ulusal Arkeoloji ve Miras Enstitüsü‘nden Abdulvahid bin Nasır’ın başkanlığında bir heyet tarafından yürütülüyor.

Kazı heyeti, Cebel İhud kafatasının günümüz insanından fazla bir farkı olmadığını belirtiyor. Eğer fosiller canlanarak bir metro durağından geçseler, muhtemelen dikkatimizi bile çekmezlerdi, diye ekliyorlar. Kazılarda söz konusu insan kemikleriyle birlikte yontma taş aletler ve hayvan kemikleri de ele geçmiş.

Ancak Cebel İhud fosilleri konusunda paeoantropologlar şimdiden bir kargaşanın içine düşmüş durumdalar. Modern insanın sınırları nedir? Antropolojik sınır çizgileri nasıl belirlenmelidir? Bu konuda Cebel İhud fosilleri gerçekten de modern insan sınıfına sokulabilirler mi? Bu soruların yanıtlarını ilerleyen çalışmalar netleştirecek…

http://news.nationalgeographic.com/2017/06/morocco-early-human-fossils-anthropology-science/

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...