Arkeoloji Tarih

Kanuni’nin Kayıp Kudüs Kitabesi 120 Yıl Sonra Açığa Çıktı

Milliyet Gazetesi Kanuni’nin kayıp Kudüs kitabesinin bulunduğunu duyurdu. Habere göre kitabenin önemi “Osmanlı’nın hilafetin sahibi olduğunu ilan eden ilk eser” olmasından ileri geliyor. Kitabe, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kudüs şehir surlarına dikilmişti. Bu surlar, 1898 yılında  Kayzer Wilhem‘in Kudüs ziyareti sırasında yıkılmış ve kitabe de o günden sonra kayıplara karışmıştı. 120 yıldır kayıp olan kitabe İsrail Devlet Müzesi’nin deposunda bulundu.

Kanuni’nin Kayıp Kudüs Kitabesi

Kanuni Sultan Süleyman, 1533 tarihli kitabede kendisini, ‘dünyanın tek hakimi’, ‘ufukların efendisi’, ‘hilafetin gerçek sahibi’ olarak tanımlıyor. Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Tütüncü, kitabenin Osmanlı tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek; “Bilindiği üzere Yavuz Sultan Selim, Mısır’ı fethettikten sonra hilafet Osmanlı’ya geçmiş, ancak Yavuz, hiçbir zaman halife olduğunu dile getirmemişti. Yavuz’dan sonra tahta çıkan Kanuni, kendisini Halife olarak ilan etti. İsrail Müzesi’nin deposunda bulduğum kitabe Osmanlı’daki halifeliğin ilk ilanı özelliğine sahip. Daha da önemlisi İsrail Başbakanı Netanyahu, İstanbul arkeoloji Müzesi’nde bulunan İsrail’in en eski yazıtı olan Siloam Kitabeleri’ni istiyor. Siloam Yazıtı 1880’de Kudüs’te yapılan kazılarda bulunmuş ve o zamanki Osmanlı Müzesi’ne getirilmişti. Netanyahu, Arkeloji Müzesi’ndeki kitabelere karşılık Osmanlı dönemine ait kitabelerin Türkiye’ye verebileceğini açıklamıştı. Muhtemelen Kanuni’ye ait kayıp kitabeyi takasta kullanmak istiyorlar” dedi.

Türkiye’deki İbranice Belgeler

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunan İbranice belgeler arasında, Gezer Takvimi ve Siloam Yazıtı gibi eserler yer alıyor. MÖ. 10 – 8. yüzyıllara ait olan bu eserler, bilinen en eski İbranice yazılı belgelerden birkaçını oluşturuyor. Bu yazıtlar ayrıca Ortadoğu’nun 3 bin yıllık inanç-kültür tarihine de ışık tutuyor ve bu özellikleri ile dünyanın en nadir arkeolojik eserleri arasında yer alıyorlar.

120 yıldır aranan kitabe depoda çıktı – Milliyet, 27 Şubat 2017 : TIKLA

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...