Arkeoloji

Mısır’da Bulunan Dev Timsah Mumyası

Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum Ulusal Müzesinin Antik Mısır eserleri koleksiyonunda bulunan en güzel hayvan mumyalarından biri olan üç metre boyundaki dev timsah mumyasının içinden beklenmedik bir sürpriz çıktı. Mumya üzerinde yapılan yeni üç boyutlu, bilgisayarlı tomografi taramaları incelendiğinde, sargıların içinde daha önce bulunan iki timsahın yanı sıra, mumyanın içerisinde her biri tek tek mumyalanmış timsah yavrularının bulunduğu anlaşıldı. Timsah mumyasının keşfi, dünyada yalnızca birkaç örneği bulunması bakımından olağanüstü bir gelişme.

2967e97e6af53b76f5d8b96dd8841800394e1479883469_w500Mumya üzerinde ilk olarak 1996’da yapılan bilgisayarlı tomografi taramasında mumya içinde büyük bir timsah gibi görünen iki yavru timsah bulunduğu ortaya çıkmıştı. Yakın zamanda Amsterdam’daki Akademik Tıp Merkezinde (AMC) dev timsah mumyası üzerinde yeni bir tarama gerçekleştirildi. Yüksek teknolojili interaktif 3D görselleştirme konusunda uzmanlaşmış İsveçli şirket Interspectral, yeni taramanın sonuçlarını muhteşem bir 3D uygulamaya dönüştürdü ve böylece düzinelerce yavru timsahı tespit etti.

Müzeye bağlı Mısırbilimciler, farklı yaşlardan timsahların bir arada mumyalanmasının, Antik Mısır’daki ölümden sonra yaşam ve gençleşme inancına yapılan bir gönderme olduğunu düşünüyorlar. Mısırbilimciler tarafından öne sürülen bir diğer ihtimal ise, o dönemde tanrılara adak olarak sunulacak büyük boyutlu bir timsah bulunmamasıydı. Mumyaya büyük boyutlu bir timsah görüntüsünün verilebilmesi için içerisine ahşap parçaları, keten kumaş tomarları, bitki kökleri ve ipler doldurulmuştu. Antik Mısırlıların, kendini hayvan formunda gösterebilen tanrılara duydukları saygının bir göstergesi olarak, birçok türden hayvanı mumyalamışlardır. Örneğin, timsahlar tanrı Sobek’e adanmıştır.

18 Kasım’dan itibaren müze ziyaretçileri, müzenin yeni Mısır galerilerinde, bu 3.000 yıllık mumya üzerinde interaktif olarak sanal bir otopsi yapabiliyor, geniş bir dokunmatik ekranda mumya tabakasını inceleyebiliyor ve onların yaşlarını, fiziksel özelliklerini ve mumyalama sürecini öğrenebiliyorlar.

Müzenin küratörü bu dikkat çekici bulgu hakkında: “Müze ziyaretçileri için bir araç olarak tasarladığımız bu proje üzerinde çalışmaya başladığımızda bilimsel bir keşif yapacağımızı beklemiyorduk. Mumya tarandığında ortaya çıkan timsah yavruları bizim için de büyük bir sürpriz oldu.” diyerek heyecanını dile getirdi.

Kaynak: Aktüelarkeoloji     Bağlantı: http://aktuelarkeoloji.com.tr/misirda-bulunan-dev-timsah-mumyasinin-icinden-beklenmedik-surpriz-cikti

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...