Arkeoloji Tarih

Türkistan Yakınlarında Yapılan Kazılarda Türgişler‘e Ait Sikke Bulundu

Kazakistan’ın eski yerleşim yerlerinden biri olan Türkistan’daki Kültepe bölgesinde, Türgiş Kağanlığına ait bronzdan yapılmış sikke bulundu. Kazak Kültür Araştırma Enstitüsü yılın başından beri yapılan kazılarda bulunan en değerli eşya olduğu belirtti.

Arkeolog Serika Akılbeka’ya göre; “bronzdan yapılmış bu sikke VIII yüzyıla aittir. Sikkenin ön yüzünde Bay Türgiş Kağanı yazmakta arka yüzünde ise runik alfabesiyle yazılmış bir yazı vardır.”

Bilim adamları devam edecek çalışmalarla Kültepe’nin daha eski tarihine ulaşmayı hedefliyor. Kazak Kültür Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Andrei Kazbulatov; “bu bulgu Doğu ve Batı arasındaki uluslararası ilişkileri sağlayan İpekyolu’nun ticaret merkezlerinden biri olduğunun göstergesidir” dedi.

Şimdiye kadar iki bin metrekareden daha geniş bir alanda kazı yapıldı. Yapılan çalışmalarda bu bölgede; dinsel törenlerin yapıldığı düşünülen yapılar, tandır fırınları, çok sayıda kiremitten yapılmış çanak çömlek, çocuk oyuncakları, düdükler ve madeni paralar bulunmuştur. Uzmanlar, Hoca Ahmed Yasevi Türbesi’de bulunan çinilerin Kültepe’de üretildiğini düşünüyor.

Kazakistan Kültür Bakanlığı, Kültepe’yi temel alan bir açık hava müzesi yapmayı planlıyor. Kazak Araştırma Enstitüsü, yerleşimin ilk bölümünü bu sonbaharda açacak. Parkın 2021 yılında tamamlanması düşünülüyor.

Kaynak