Arkeoloji

Yeni Bulgular Işığında Altın Elbiseli Kadın

Doğu Kazakistan Berel Ovası’ndaki bir kurganda, altın ve gümüş eşyalar ile gömülmüş soylu bir kadın cesedi açığa çıkarıldı. Kurganda kadına ayrıca iki at gömüsü eşlik etmekteydi. Altay Dağlarında arkeolojik kazılar yapmakta olan Zeynolla Samaşev kurgan hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Buna göre, kurgan buluntuları MÖ. 3. asıra, yani Saka zamanına aittir. Samaşev’in belirttiğine göre bu ova birkaç defa hırsızlarca soyulmuş…

Tarih Bilimleri doktoru Zeynolla Samaşev’e göre: “MÖ. 3 asırda yaşamış göçerlerin temsilcisi bu kadının baş giyimi özel bir yerde korunmuştur. Üst giyimi, kemer parçaları ve takılar ince bir sanat anlayışının ürünleridir. Kurganın içinde  teçhizatlarıyla birlikte gömülü iki at bulunmuştur. Bunlar bizim için çok değerlidir. Göçmenler medeniyetinden bugüne kalan en yüksek  değerli yadırgarlar arasındadır diyebiliriz.”

Kazakistan’da ilk “Altın Elbiseli Adam” 1970 yılında Esik Ovası‘nda; ikinci Altın Elbiseli Adam ise Atırav bölgesi, Araltöbe Ovası‘nda bulunmuştu. Üçüncüsü de Doğu Kazakistan, Şilik Ovası‘nda bulunmuştur. Bununla birlikte Batı Kazakistan bölgesinde Taksay Ovası‘ndan da “Altın Kadın” bulunmuştur.

Türkistan tarihi yadigarlara dolu kutsal bir mekandır.

Aktaran: Lazzat BAZARBAYEVA

Kaynak: www.24.kz