Arkeoloji ARKEOLOJİ & TARİH Tarih

Kazakistan’da Altınordu Devleti’ne Ait Anıt Mezarlar Bulundu

Arkeologlar, Kuzey Kazakistan bölgesinin Ualihan bölgesinde yapılan kazılar sırasında  14. yüzyıldan kalma bir yerleşim yeri ve yedi anıt mezar buldular.

Arkeologlar, Kuzey Kazakistan bölgesinin Ualihan bölgesinde yapılan kazılar sırasında  14. yüzyıldan kalma bir yerleşim yeri ve yedi anıt mezar buldular. Bilim insanları bu anıt mezarların, Cüçi Han hanedanlığının iktidarındaki Cengiz Han’nın temsilcilerine ait olduğuna inanıyorlar. Mezarlarda; altından yapılmış süs eşyaları, atölye kalıntıları, fırın ve seramik kaplar bulundu. Arkeologlar ayrıca su kuyusu tuğlaları ve eski su kanalı boruları şeklinde çok sayıda antik su kemerleri bulmayı başardıklarını söylediler.

Bu keşif akademisyen Alkey Margulan’ın “Gelişmiş ‘yerleşik tarımın kanıtı’ Kuzey Kazakistan topraklarında Orta Çağ kent kültürünün varlığını ispatlayacak yerleşim yerlerinin ve kasabaların varlığını gösterebilir” hakkındaki hipotezini doğruluyor.

1269 yılında Ulus Cüçi (Altınorda)’nin Moğol imparatorluğundan ayrılarak tam bağımsızlık kazandığına ve sadece resmi bağımlılığını koruduğuna inanılmaktadır. Bu bilgiye göre içinde bulunduğumuz 2019 yılının Altınordu devletinin kuruluşunun 750. yıl dönümünü işaret etmesi dikkat çekicidir.