Canlı Bilimi

Atmaca Güveleri, Çiçek Nektarını Antioksidanlara Dönüştürüyor

Atmaca güveleri çiçek nektarının üzerine gelip havada asılı kaldıklarında çok fazla enerji tüketirler. Manduca sexta (gösterilen) bu nektarın bir kısmını kas koruyucu antioksidanlar haline getirebilir.

Enerjik güveler kas hasarını azaltmanın bir yolunu buldular.

Atmaca güvelerinin kas hasarına karşı tatlı bir çözümü var.

Manduca sexta güveleri yalnızca çiçek nektarıyla besleniyor, fakat şekerli sıvı bedenlerini beslemekten daha çok şey yapıyor. Araştırmacıların 17 Şubat’ta Science dergisindeki raporlarına göre bu böcekler, şekerlerin bazılarını, çalışkan kaslarını koruyan antioksidanlara dönüştürüyorlar.

Hayvanlar, atmaca güvelerinin bir çiçeğin nektarını emerken havada asılı kalmak için hızla kanat çırparken yaptığı gibi çok miktarda enerji tüketirken, vücutları kas ve diğer hücrelere saldıran reaktif moleküller üretir. İnsanlar ve diğer hayvanlar, zararlı molekülleri etkisiz hale getiren antioksidanlar içeren yiyecekler tüketirler. Ancak güvelerin tekil besin kaynağı olan nektar, az veya neredeyse hiç antioksidan içermez.

Böylece bu böcekler kendileri bu işi yapıyorlar. Tel Aviv Üniversitesi’nde entomolog olan ortak çalışma yazarı Eran Levin, atmaca güvelerinin enerji yerine antioksidan yapmak için nektar şekerlerinden bazılarını alternatif bir metabolik yolla gönderdiklerini söylüyor.

Levin ve meslektaşları, bu mekanizmanın, nektar seven hayvanların güçlü, enerji yoğun uçan canlılara evrilmesine izin vermiş olabileceğini söylüyorlar.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/hawk-moths-convert-nectar-antioxidants?tgt=nr

İlteriş Umur Budak

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...