DOĞA & ÇEVRE Yaşam

İklim Değişiyor!

Dünyanın üçüncü kutbu olarak kabul edilen Himalaya Dağlarındaki buzulların iki kat daha hızlı küçülmeye başladığı tespit edildi. Bu Himalaya Dağlarındaki buzullardan beslenen nehirler ve bu nehirlerin etrafında yaşayan 1 milyardan fazla insan için kötüye işaret ediyor.

Himalaya Dağlarındaki 650’den fazla buzul kütlesinin eriyerek kaymaya başladığı tespit edildi. Columbia Üniversitesi ve Utah Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 1975-2000 yılları arasında ABD uyduları tarafından Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’ı kapsayan dağların 2000 kilometrelik genişlikteki alanı gösteren görüntülerle son 20 yılda aynı alanlardaki modern uydu görüntülerini karşılaştırdılar.

Araştırmacılar, 2000’den 2016’ya kadar bölgedeki buzulların, her yıl yarısından fazlasını kaybettiğini, erime hızında önceki dönemlere kıyasla belirgin bir yükseliş yaşandığını tespit etti. Çalışma, Himalaya buzullarının gün geçtikçe daha belirgin şekilde eridiğini gösteriyor ve insanları keskin bir şekilde uyarıyor. Şubat ayında yayınlanan bir başka rapor, Hindu Kush bölgesindeki buzulların %15’inin çoktan ortadan kaybolduğu ve dünya mevcut miktarda sera gazı salmaya devam ederse bu buzulların üçte ikisinin yüzyılın sonunda ortadan kalkabileceği tahmin ediliyor.

Himalaya buzulları, Kuzey ve Güney Kutbu dışındaki en büyük buz deposu ve Asya kıtasındaki 10 büyük nehrin kaynağıdır. China Water Risk’in daha önce yayımladığı bir rapora göre, buzul ve kar erimesi, Ganj, İndus, Yangtze ve Sarı nehirlerinin kaynağa yakın bölgelerinde dahi su sıcaklığının artmasına sebep oluyor. Hızlanan erimenin etkisi karmaşık, ancak sonuçta geniş bir Asya kesimi için yıkıcı olabileceği düşünülüyor. Başlangıçta artan erime nehirlerin taşıdığı su miktarını arttıracak ve beraberinde su taşkını riskini artıracak. İlk başlarda Hindistan daha fazla su kaynağına sahip olmuş gibi görünse de bu eğilim 21. yüzyılın ikinci yarısında tersine dönecek gibi gözüküyor. Azalan su miktarının bölgede yaşayan 1.9 milyar insanı olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Ganj nehri tek başına 600 milyon insanın su ihtiyacını karşılıyor.

 

Kaynak :  https://www.technologyreview.com/f/613787/melting-in-the-himalayas-is-acceleratingand-yes-its-climate-change/

İçerikler

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora