Paleontoloji

Altaylı Denisova Adamı ile İlişkili 125 Bin Yıllık Fosiller Keşfedildi

Science dergisinde geçtiğimiz günlerde önemli bir antropoloji makalesi yayınlandı. Adını, ilk kez ortaya çıkarıldığı Altay Dağları’ndaki Denisova Mağarası’ndan alan ”Denisova Adamı”na ait olabilecek yeni fosiller keşfedildi. Çin’in Xuchang kentine bağlı Lingjing bölgesinde bulunan 2 kafatası, insanın biyolojik geçmişi hakkında bilim dünyasına yeni bilgiler sunuyor.

Araştırmacılar, 105 000 ila 125 000 yıl öncesine tarihledikleri kafataslarını “Arkaik Homo” tanımlaması ile yayınladılar. Bu kafatasları, yeni bir insan türüne ya da Neandertallerin doğuda yaşamış yerel üyelerine ait olabilirler.

Paleo-antropolog María Martinón-Torres’e göre bulunan kafatasları, Denisovanlar ve Neandertaller ile benzerlikler gösteriyor. Fakat araştırıcılar henüz kafataslarından DNA örnekleri elde etmediler. Bu yüzden şimdilik kesin bir yargıya varmak imkânsız.

İki kafatasına ait kemik parçalar ve diğer veriler, bölgede yaklaşık 10 yıldır sürdürülen araştırmalar sonucunda elde edilebilmiş. Kemik parçaların birleştirilmesi ile ortaya çıkarılan kafatasları, şuan için “yüz ve çeneden” yoksunlar; ancak kafatası çanağı bütünleştirilebilmiş.  Fakat genel tipolojileri, Neandertallere olan yakınlıklarını göstermekte. Yapılan hesaplamalara göre kafataslarından biri 1,800 cc beyin büyüklüğüne sahip. Bu oldukça büyük bir hacim olup, Neanderthal ve Sapiens kafatası hacimlerinin en uç noktalarıdır. Kafataslarının arka morfolojisi, iç kulak kemikleri ve çıkık kaş kemerleri ise Sapiens’ten çok Neanderthallere olan yakınlığa işaret etmektedir.

Yukarıda söz edilen tüm bu yakınlığa rağmen her iki kafatası da Avrupa’dan bildiğimiz Klasik Neanderthallerden farklıdırlar. Kafatasının kemik kalınlığı ve kaş kemerleri her ne kadar arkaik özellikler gösterse de Klasik Neanderthaller kadar kaba değildir.

Kaynaklar:

http://www.sciencemag.org/news/2017/03/ancient-skulls-may-belong-elusive-humans-called-denisovans

http://www.bbc.com/news/science-environment-39118752

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...