Paleontoloji

Dünyanın Bilinen En Eski Bitki Fosili Keşfedildi: Tam 1,6 Milyar Yıllık

İsveç Doğa Tarihi Müzesinden bir grup bilim insanı, Hindistan’ın orta bölgesindeki kayaçlarda 1.6 milyar yıl öncesine ait kırmızı alg (yosun) fosilleri keşfetti. Bu fosiller muhtemelen dünyanın en eski bitki fosilleridir.

Başlangıçta; Orta Hindistan’ın Chitrkoot bölgesindeki tortul kayaçlarda korunmuş olan bu fosillerin yaklaşık 540 milyon yıl öncesine, yani Kambriyen dönemine ait olduğu düşünülüyordu. Ancak radyometrik tarihleme olarak bilinen yeni bir tarama teknolojisi bunları 1 milyar yıl daha büyüterek, 0.8 ila 1.8 milyar yıl önceki bir zaman dilimine yerleştirdi. Daha önce kırmızı alglerin en eski fosili olarak kabul edilen fosil ise 1.2 milyar yıl öncesine aitti.

İsveç Doğa Tarihi Müzesinden paleozooloji profesörü Stefan Bengston, bu fosillerden; DNA kalıntıları olmaması nedeniyle yüzde yüz emin olamadıklarını ama karakterlerinin kırmızı alglerin morfolojisi ve yapısıyla uyum içinde olduğunu söyledi. Profesöre göre korunan bu fosiller kırmızı alglerde bulunan yapıları içeriyordu.

Dünyanın en eski yaşam izleri olarak kabul edilen 3.5 milyar yıllık organizmalar prokaryotlar olduğundan basit tasarıma sahip organizmalardı. Bu prokaryotlarda küçük hücrelerin mekanizması yoktur. Ökaryotlar olarak adlandırılan çok hücreli karmaşık organizmalar ise prokaryotlardan 60 milyon sonra evrimleşti.

Bu yeni keşifle, çok hücreli bir ökaryotun bilinen eski örneği bulunmuş oldu. Bu da çok hücreli ökaryotların evrimleştiği dönemi daha erken bir zamana çekti. Bitkiler gibi fotosentez yapan bu fosil algler de ökaryotlar olarak bilinen bir gruba aittir. İlk ökaryotların fosilleri oldukça nadirdir ve bunları incelemek oldukça zordur.

http://aktuelarkeoloji.com.tr